Miksi harrastaa koiran kanssa?

Englanninsetteri - Koirakoulu Pawsiteam

Suomessa on koiria tällä hetkellä n. 800 000. Ehdottomasti suurin osa koirista on ”kotikoiria”, perheenjäseniä, jotka on otettu lenkkikaveriksi tai muuten vain ystäväksi, osaksi perhettä. Harvemmassa on ne koirat, jotka otetaan puhtaasti jotain tiettyä harrastuslajia varten tai työkäyttöön. Kotikoirien elämä koostuukin usein tietyistä rutiineista, aamulenkki, päivälenkki, iltalenkki. Vähän ruokaa välissä ja loppuaika kuluu nukkuen. Oletko laskenut, kuinka monta tuntia koirallasi on päivässä ns. aktiivista aikaa, jolloin se on hereillä ja tekee jotain intensiivisesti vs. se aika, jonka koira käyttää nukkuen? Kotikoiran elämä on yleensä hyvin rutiininomaista ja helposti muutenkin hektisessä omistajan elämässä koiran aktivointi saattaa unohtua.

Vanhaenglanninlammaskoira

Hoksottimet käyttöön!

Koirat kuitenkin kaipaavat riittävän liikunnan lisäksi älyllisiä haasteita, jotta niiden elämä ei pääsääntöisesti koostuisi vain syömisestä ja nukkumisesta. Koiran aktivointi parantaa sen elämänlaatua, sekä aktivoinnin avulla myös yleensä suurin osa ongelmallisista käytöksistä, esimerkiksi tihutyöt kotona, vähenevät. On sanottu, että 20 minuuttia aivojumppaa väsyttää koiraa saman verran, kuin kahden tunnin lenkki. Tämä tietysti riippuu koirasta, mutta yleisesti omien hoksottimien käyttö pelkkään juoksemiseen verrattuna on hyvin väsyttävää hommaa.

Yleisesti aktivointi tarkoittaa omistajan kanssa tehtyjä aktiviteettejä ja virikkeellistäminen omistajan tarjoamia tehtäviä, joissa koira saa toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään. Näitä voi harrastaa kotona monin tavoin, mutta säännöllinen treenaaminen porukassa antaa myös omistajalle motivaatiota ja ideoita aktivoida ja virikkeellistää koiraa arjessa. Jo pieni temppuhetki päivässä vaikuttaa positiivisella tavalla koiran elämänlaatuun!

Mitä harrastaminen oikeastaan tarkoittaa?

Harrastaminen ei aina tarkoita tittelien tavoittelua jostain tietystä lajista. Harrastaminen voi olla myös yhteistä kivaa puuhaa, temppujen opettelua, leikkimistä ja ennen kaikkea yhteisen ajan viettämistä. Onnistumisten kautta koiran itsetunto paranee ja suhde omistajaan tulee vahvemmaksi. Meillä Pawsiteamilla pyörii mm. Arjen sankarit –ryhmä, jossa treenaillaan juuri näitä asioita säännöllisesti porukassa. Naksutinkurssilla taas opetellaan tehokasta koulutustekniikkaa, jonka avulla temppujen opettelu käy helposti ja hauskasti. Viikottainen treenihetki antaa motivaatiota niin koiralle, kuin omistajallekin touhuta myös treenien ulkopuolella. Ja yleensä huomaamatta näiden harjoitusten myötä koko arki alkaa sujua helpommin ja sutjakkaammin – ja mikä onkaan viihdyttävämpää, kuin esitellä vieraille koiran osaamia hauskoja temppuja tai tajuta lenkkipolulla, miten koira vastaa paremmin käskyihin ja kulkee upeassa kontaktissa ohitusten ajan.

Mikäli taas haluaa lähteä tutustumaan eri lajeihin, näiden myötä myös treenimotivaatio kasvaa. Monet aivan tavallisten kotikoirien omistajat ovat löytäneet rally-tokon, jossa harjoitellaan erilaisia tehtäviä. Rally-tokon tehtävät kuitenkin perustuvat kontaktiin ja aivan perusasioihin, joten lajien avulla myös arki helpottuu huomaamatta. Koira oppii, että on kannattavaa kiinnittää huomiota omistajaan vähän joka tilanteessa, sillä koskaan ei tiedä mitä sieltä tulee ja luultavasti on mahdollisuus saada palkkioita. Meillä Pawsiteamilla on monia rally-tokon kursseja, aina alkeiskurssista edistyneiden vakiryhmiin asti.

Kuinka aktivoida koiraa kotona?

Kotona koiran aktivointi on helppo järjestää esimerkiksi opettelemalla uusia temppuja. Temppujen hyödyllisyydellä ei ole väliä, sillä opettelemiseen käytetty yhteinen aika ja onnistumiset ovat kuin laittaisi rahaa pankkiin. Joka kerralla koiran luottamus ja yhteistyö omistajaan paranee, sekä se saa mielekästä sisältöä elämäänsä. Myös erilaiset älypelit ja haastavat nenänkäyttötehtävät ovat hyviä virikkeellistämisen muotoja. Koiran kuivaruuan voikin tarjoilla kupin sijaan nurmikolle heitettynä tai raakaruuan Kongista tai vastaavasta aktivointikupista.

Pienillä teoilla arjesta saa huomattavasti helpomman ja sujuvamman. Hauskoja temppuhetkiä kaikille koiriensa kanssa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *