Palkkamerkki

Ehdollinen vahviste eli palkkamerkki

Palkkamerkki on hyvä apuväline kouluttamisessa. Sen tehtävä on kertoa koiralle ”jes, teit tällä sekunnilla oikein – kohta saat palkan” ja toisaalta meille, että nyt voi lähteä kaivamaan namia taskusta. Palkkamerkki auttaa myös siinä, että koira oppii luottamaan saavansa kyllä palkan, vaikkei namit olisikaan kokoajan esillä – se tuo siis hurjasti rauhallisuutta ja tarkkuutta koulutushetkiin. Tulevissa koulutusharjoituksissa merkistä on paljon hyötyä.

Koirat ovat liikkeissään niin nopeita, että me usein emme ehdi vahvistamaan oikeaa käytöstä. Jos haluamme vaikkapa koiran istumaan ja se sekunnin sadasosaksi pistää pyllynsä maahan – haluamme tietenkin palkita sitä. Mutta tämä koira on ehtinyt jo pyöriä ja kieriä ja haukkua ja hyöriä ennenkuin saamme kaivettua nakinpalasen taskusta, eikä enää tajua, että halusimme palkata siitä kun pylly kävi maassa. Siksi siis palkkamerkki – meidän avuksi ja koiralle kertomaan, mitä tarkalleen oikeastaan kannattaa tehdä. Tällöin saamme naksautettua kun se pylly on maassa ja kerromme koiralle, että pylly maassa on hyvä, kohta tulee palkkakin vielä siitä hyvästä.

Mikä merkki?

Yleisesti käytetty palkkamerkki on naksutin. Naksuttimen käyttö voi kuitenkin joissain tilanteissa olla haastavaa, esimerkiksi kynsiä leikatessa, kun molemmat kädet ovat jo varattuina, joten kannattaa myös ehdollistaa jokin sana/äänne. Yleisimpiä sanoja ovat jotkin lyhyet ja ytimekkään ”jes”, ”zip”, ”hip” tai kielellä naksautus. Pääasia, että muistat sen ja muistat myös, että tästä lähtien tuota sanaa/äännettä pitää AINA seurata ruokapalkka. Joten joka ikinen kerta kun se ääni pääsee ilmoille, on koiraa palkattava. Muuten vahviste heikkenee nopeasti ja siitä ei ole mitään hyötyä. Mikäli naksautat vahingossa väärässä kohtaa, ei koira kerrasta opi sitä väärin tekemään vaikka palkkaa saisikin, jos vahvisteen tarkkuus on suurimpana osana kerroista kohdilla.

Miten edetään:

Palkkamerkkiin ehdollistamisessa käytetään klassista ehdollistamista. Ääntä seuraa aina palkka.

– Mene aluksi häiriöttömään paikkaan.

– Ota käteen 10 namia (namikäden voi pitää selän takana jos koira on siitä liian kiinnostunut) ja lähde ”naksuttelemaan”. Sano palkkamerkki/naksauta ja merkkiä seuraa aina nami. Ei väliä mitä koira tekee, se saa nyt vaan syödä.

– Tee näitä harjoituksia vaikka muutaman kerran päivässä!

– Tämän jälkeen lähde yleistämään (esim. toiseen huoneeseen, pihalle ym..) samoja 10 toiston sarjoja. Toista ehdollistamista useammassa eri paikassa viikon ajan, jonka jälkeen sen tulisi olla koiralle selvä. Voit testata ääntä vieraassa paikassa ja mikäli koira reagoi siihen välittömästi, on se oppinut sen.

Lisäksi:

Kouluttaessasi palkkamerkin kanssa huomioi, että oma kätesi liikkuu ja alat kaivamaan palkkaa taskusta vasta merkin kuultuasi! Eli kun merkkaat toiminnan, sano palkkamerkki ja vasta sen jälkeen liikuta kättäsi kohti namipussia/taskua ja toimita palkka koiralle – näin koira ei ehdollista käden liikettä palkkaan.

This entry was posted in . Bookmark the permalink.