Ruokintavirikkeet

Ruokintavirikkeet

Toipilasaikana erityisesti ruokintavirikkeet näyttelevät suurta osaa, sillä ruuan voi antaa todella monessa eri muodossa. Ruokaa on myös helppo käyttää virikkeenä, sillä se yleisesti luo mielihyvää ja ruokittua tulee monta kertaa päivässä.

Toipilasaikana suosittelemme vähentämään kupista ruokkimista ja lisäämään virikeruokintaa. On kuitenkin tärkeää huomioida, ettei virikeruokinta lisää koiran turhaumaa/kiihtymistä – jos koira on tottunut syömään kupista, kannattaa aluksi ainakin puolet päivän ruuasta antaa kupista ja puolet virikkeistä. Tätä suhdetta voi sitten lähteä pikkuhiljaa muuttamaan.

Esittelemme nyt erilaisia tapoja tarjota ruokaa virikkeistetysti – valitse tästä neljän viikon ajan joka päivälle ainakin yksi tapa.

Kong ja vastaavat

Kong ja muut vastaavat tuotteet (esim. sumo, westpaw jne) ovat kumisia leluja, joiden sisään voi laittaa mössömäistä ruokaa. Mikäli tällaista ei heti löydy kotoa, voi kokeilla samaa myös esim. tyhjän maitotölkin/kermapurkin kanssa. Näitä voit ostaa esim. lemmikkitarvikeliikkeistä.

Nämä ovat erityisen hyviä, mikäli koira syö raakaruokaa/märkäruokaa, mutta toimivat myös esim. turvotetulla nappulalla. Jos tämä on koiralle aivan uusi juttu, täytä aluksi lelu ruualla ja anna se koiralle nuoltavaksi.
Kun koira saa jutun juonesta kiinni, voit pakastaa täytetyn lelun ja antaa sen jäätyneenä, jolloin koiralla menee enemmän aikaa sen kanssa touhuamiseen.

Kannattaa aloittaa omalla/koiralle tutulla ruualla. Mikäli koiralla ei ole allergioita, voit myöhemmin kokeilla jotain seuraavista täytteistä:
– Erilaiset lihat
– Lihapuuro
– Muussattu banaani ja laktoositon jugurtti
– Märkäruoka

Nuolumatto

Nuolumattoon on tarkoitus laittaa jotain nuoltavaa. Nuoleminen pidentää koiran syömisaikaa ja nuolumattoa voi myöhemmin hyödyntää esim. eläinlääkärissä käsittelytoimenpiteissä. Mikäli tällaista ei heti löydy kotoa, voit kokeilla samaa myös esim. silikonisen pannunalusen kanssa. Nuolumattoja voi ostaa esim. lemmikkitarvikeliikkeistä.

Kannattaa aloittaa koiralle tutulla ruualla/ruoka-aineella. Mikäli koiralla ei ole allergioita, voit myöhemmin kokeilla jotain seuraavista täytteistä:
– Laktoositon jugurtti
– Erilaiset tahnat (mm. ruokakaupasta ihmisille tarkoitetut tonnikalatahna, lohitahna, maksamakkara, kinkkupasteija)
– Maapähkinävoi
– Märkäruoka
– Sulatejuusto

Nuuskumatto
Nuuskumatto on matto, jossa on hapsuja. Mattoon on tarkoitus piilottaa ruokaa (nappulaa/nameja), joita koira voi haistella ja etsiä. Mikäli tällaista ei kotoa löydy, pitkänukkainen matto ajaa myös asian. Nuuskumattoja voi hankkia lemmikkitarvikeliikkeistä, myös erilaisia esim. kylpyhuoneen mattoja on pitkällä nukalla.

Ruuan etsintä nurmikolta
Nurmikolta ruuan etsintä täyttää koiran tarvetta etsiä ruokaansa. Mikäli pihalla on nurmikkoa tai lähellänne on nurmikenttä, mihin on turvallista heitellä ruokaa/nameja, kannattaa tätä hyödyntää ulkoilun yhteydessä.

Virikekupit
Erilaisia virikekuppeja saa lemmikkitarvikeliikkeistä ja kauppojen lemmikkiosastoilta. Virikekupeissa koiran pitää tehdä hieman enemmän töitä saadakseen ruuan kupista. Mikäli tällaista ei löydy kotoa, katso seuraava ”esine ruokakupissa”.

Esine ruokakupissa
Ruokakuppiin voi laittaa esimerkiksi pallon (mikäli koira ei innostu siitä), ison kiven tai jotain muita koiralle turvallisia esineitä. Näin koiran pitää hieman tuuppia esineitä nenällään ja tökkiä, jotta saa ruuan.

Koiran mehujää
Pakasta esim. muffinsivuokaan tai pakasterasioihin vettä ja muutamia herkkuja. Kun tämä on jäätynyt, kumoa jääkimpale ja anna se koiralle. Tämä on erityisen iso hitti kesällä.

Pureskeltavaa
Pureskeleminen rauhoittaa ja mikäli koira pitää esim. puruluista, kannattaa niitä tarjota myös toipilasaikana. Puruluiden lisäksi kovalle pureskelijalle voi hankkia esim. koirille tarkoitettuja kahvipuun/oliivipuun/viiniköynnöksen oksia.

Paperirullat/hylsyt laatikkoon – ala kerätä esim. talouspaperirullien/vessapapereiden hylsyjä, saat näille käyttöohjeet viikolla 4!

This entry was posted in . Bookmark the permalink.