Joulukuussa 2021 päivitettiin uskomuksia Pawsiteamin sosiaalisen median kanavilla joulukalenterin muodossa.
Pawsiteamin joulukalenteri pureutui tiukasti istuviin uskomuksiin ja tapoihin koiramaailmassa. Haluamme herätellä ajattelemaan, voisiko vanhasta tottumuksesta toteutettavia tapoja miettiä uudelleen ja mahdollisesti myös lähteä rakentamaan uusia ajatuksia nykytiedon valossa ❤️
Uskomus no. 1 Pelkäävää koiraa ei saa huomioida, jottei pelko vahvistu
Pelkäävän koiran yksin jättäminen kertoo koiralle, että ihmisestä ei ole apua tai tukea pelottavissa tilanteissa. Huomioimatta jättämisen sijaan kannattaakin miettiä, miten koiran oloa voi helpottaa pelottavissa tilanteissa – sitä voi esimerkiksi rauhallisesti tyynnytellä, ottaa syliin, jos koira haluaa, viedä pois pelottavasta tilanteesta ja auttaa palautumaan parhain mahdollisin keinoin. Koiralle kannattaa luoda tunne, että meihin voi luottaa ja autamme sen pois vaikeista tai pelottavista tilanteista. Hysteerinen suhtautuminen ja oma panikointi on asia erikseen ja mikäli itselläkin on kova pelkotila päällä, on erittäin tärkeää lähteä tilanteesta.
Pelkokokemus on myös aina yksilöllinen. Me emme pysty määrittämään mitä toinen tuntee, eivätkä koirat osaa feikata, draamailla tai ”päättää alkaa pelkäämään”. Jos koira siis osoittaa pelon merkkejä, sitä ihan oikeasti pelottaa, vaikka meidän mielestämme tilanteessa ei mitään pelättävää olisikaan – kyllä meillä ihmisilläkin on pelkoja, jotka tuntuvat toisten mielestä aivan älyttömiltä, pelon kokevalle yksilölle se on kuitenkin aito, pelottava tilanne.
Kun pelko on päällä, koira ei varsinaisesti opi muuta kuin, että tilanne on henkeä uhkaava. Kehon ollessa jo ”selviytymismoodissa” on parempi päästä pois tilanteesta mahdollisimman pian, jotta palautuminen voi alkaa. Koiran totuttaminen ja ”turruttaminen” pelottavaan tilanteeseen saa usein koiran vain pelkäämään enemmän, tai pahimmassa tapauksessa johtaa opitun avuttomuuden tilaan, eikä tätä voi nähdä mitenkään nykyaikaisena kouluttamisena.
Pelkojen kouluttamiseen positiivisen vahvistamisen avulla vaihtoehtona on käytännössä vastaehdollistaminen ja siedättäminen. Vastaehdollistaminen tarkoittaa sitä, että ikävään asiaan lisätään mukavia asioita eli esimerkiksi kun koira huolestuu jostain, se saa palkkaa. Ja siedättäminen taas on kriteerin nostamista asteittain. Tähän kun vielä lisätään omaehtoisuus ja vuorovaikutus, jonka avulla nähdään helpommin tahti ja kriteeri päästään tilanteeseen, missä oikeasti ja eettisesti pystymme kouluttamaan selviytymiskeinoja jännittäviin tilanteisiin. Kannattaa myös muistaa nyrkkisääntönä, että positiivisella vahvisteella ei pysty vahvistamaan negatiivisia tunteita – eli vaikka antaisit namia koiralle jännässä tilanteessa, se ei vahvista pelkoa vaan toimii enemmänkin vastaehdollistamisena. Pelkojen kouluttamiseen kannattaa aina ottaa ammattilainen mukaan katsomaan, että kriteerit ovat varmasti tarpeeksi alhaiset koiralle, jotta positiivista oppimista syntyy!
Päivitetään tämä siis muotoon: Pelkäävää koiraa tulee tukea vaikeissa tilanteissa!
Mikäli haluat oppia ymmärtämään koiran pelkoja ja auttamaan sitä paremmin, työkaluja ja teoriatietoa saat Lotta Koistisen verkkoluennolta Pelottaako? Epävarmojen ja pelokkaiden koirien ymmärtäminen 16.2.