Uskomus no 2. Ruualla palkkaaminen on koiran lahjomista

Joulukuussa 2021 päivitettiin uskomuksia Pawsiteamin sosiaalisen median kanavilla joulukalenterin muodossa.
Pawsiteamin joulukalenteri pureutui tiukasti istuviin uskomuksiin ja tapoihin koiramaailmassa. Haluamme herätellä ajattelemaan, voisiko vanhasta tottumuksesta toteutettavia tapoja miettiä uudelleen ja mahdollisesti myös lähteä rakentamaan uusia ajatuksia nykytiedon valossa ❤️

Uskomus no. 2 Ruualla palkkaaminen on koiran lahjomista

Oletko kuullut, että koiran pitäisi vain tekemisen ilosta tehdä asioita, jotka eivät ole sille luonnollisia? Puhutaan siitä kuuluisasta miellyttämishalusta, laumadynamiikasta ja kaikesta ylimaallisesta, jota ”nakkikouluttajat” eivät koskaan ymmärrä… Jotkut (harvemmat) koirat toki palkkaantuvat ihan jo ihmisen kanssa tekemisestä, mutta yleensä sekin on alkujaan rakennettu ulkoisin vahvistein eli ihmisen kanssa tekeminen on kannattavaa. Paljon on niitä, joiden kanssa ei ole ikinä käytetty mitään palkkaa ja sen kyllä valitettavasti näkee, sillä silloin koiran motivaatio ”totella” kumpuaa ihan jostain muualta kuin puhtaasta yhdessä tekemisen ilosta.

Kurkataanpa hiukan oppimisteorioita – niissä on aika vahvasti läsnä ajatus, että positiivisilla assosiaatioilla oppimista tapahtuu. Eläin tekee, mitä kokee kannattavaksi. Myös negatiivisilla assosiaatioilla oppimista tapahtuu ja rankaisuihin perustuva kouluttaminen toimii. Kuitenkin kaiken sen tiedon ja lukuisten tutkimusten valossa, mitä meillä jo nyt vuonna 2021 on, tiedämme, että positiivisella vahvistamisella koulutetut koirat ovat mm. itsevarmempia, niillä on parempi suhde omistajaansa, ne käyttäytyvät vähemmän aggressiivisesti ja ovat muutenkin hyvinvoivempia, kuin taas muilla tavoin koulutetut koirat. Ei siis oikeastaan ole mitään syytä kouluttaa jollain muulla tavalla kuin vahvistamalla haluttuja käytöksiä ja jos joku kouluttaja kutsuu palkkaamista lahjomiseksi, olisi aika suunnata koulun penkille opiskelemaan eläinten oppimisesta. Koiralle mitkään arjen asiat eivät ole itsestään selviä, jotka sen tulisi oppia ilman palkkaa vaan meidän tehtävä omistajana on opettaa koira elämään ihmisten maailmassa vahvistaen haluttuja käytöksiä.

No entäs se ruoka? Ruoka on useimmille eläimille ja koirille erittäin toimiva vahviste. Eläin määrittelee aina itse, minkä se kokee vahvisteena ja minkä rankaisuna. Yksi koira kiipeää vaikka puuhun namin perässä, toinen taas syljeskelee namit ja tekee asioita innoissaan lelun toivossa, kolmannelle parasta on olla omistajan kehuttavana ja rapsuteltavana, neljäs taas on sitä mieltä, ettei treeneissä tarvitsisi lääppiä vaikka kotona mielellään makaakin rapsuteltavana. Ruoka on helppo vahviste, sillä sitä saa toimitettua nopeasti ja tarkasti ja sen takia se onkin yksi käytetyimmistä vahvisteista. Omistajan työkalupakissa kannattaa kuitenkin olla useita palkkaustapoja nakin lisäksi – esimerkiksi leikki, hajut, spurttailu, erilaiset lelut, rapsuttelu, erilaisia nameja jne. Palkkaneuvotteluja kannattaa käydä useasti, jotta koirallakin on varmasti hyvä fiilis yhdessä tehdessä, eikä olettaa koiran palkkautuvan asiasta X. Vahviste on jotain, mikä lisää edeltävää käytöstä eli nyt havainnoimaan, mitkä kaikki asiat ovat koirasi mielestä tavoittelemisen arvoisia ja hyödyntämään niitä koulutuksessa!

Päivitetään tämä uskomus siis muotoon: Koiran palkkaaminen ruualla (tai muulla toimivalla vahvisteella) on haluttujen käyttäytymismallien vahvistamista ja nykyaikaista, eettistä kouluttamista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *