Anna Sydänheimo

 • Väitöskirjatutkija (osallistava käsittely)
 • Eläinten käyttäytymistieteilijä/Animal Behaviourist (Bsc Hons Applied Animal Behaviour Sciences)
 • Eläintenkouluttaja (at)
 • Kiva Käsittelijä® -koulutukset eläinalan ammattilaisille

 

 • Koulutukset lajiharrastamiseen liittyen:
  • Tokon koulutusohjaaja
  • Rally-tokon koulutusohjaaja
  • Kehäsihteeri
  • Noseworkin koulutusohjaaja,

Anna on pienestä pitäen touhunnut eläinten kanssa ja vuosien varrella on tullut aktiivisesti harrastettua ja koitettua eri lajeja. Omia rotuja on ollut bichon frisé, englanninsetteri sekä vanhaenglanninlammaskoirat. Kaikki ovat olleet ja ovat yhä suuria koirapersoonia ja kokemusta on kertynyt valitettavasti myös paljon mm. kipukäyttäytymisestä. Tällä hetkellä Annalta löytyy kotoa 2 vanhaenglanninlammaskoiraa Kidi ja Dudi, sekä samassa taloudessa asustaa myös australianpaimenkoira Bono sekä liuta kanoja ja neljä laamaa.

Koska kaikki Annan koirat ovat olleet turkkikoiria, on myös käsittely ja hoitotoimenpiteet Annalle ihan erityinen sydämen asia. Annan erikoisosaamisalaa on käsittely, hoitotoimenpiteet, omaehtoisuus ja vuorovaikutus – ja nämä samat asiat pätevät niin eläinlääkärissä, kotona kuin näyttelykehissä. Ei ole mitään parempaa, kuin vuorovaikutteisuus näissä hetkissä koiran kanssa ja innokkaasti, aktiivisesti hoitotoimenpiteisiin osallistuva koira! Anna onkin ensimmäisenä Suomessa kouluttanut omaehtoisen käsittelyn pitkiä kursseja ja kouluttaa aiheesta niin koiranomistajia, kuin ammattilaisia esim. eläinlääkäreitä, trimmaajia, fysioterapeutteja, hoitajia jne Kiva Käsittelijä® -ohjelmassa. Anna on myös kehittänyt näyttelytreeneihin aivan omanlaisen, koiraa aktiivisesti osallistavan Kehät kivoiksi -konseptin, jota hän käy opettamassa ympäri Suomen.

Anna teki eläinten käyttäytymistieteiden kandin tutkimuksensa valinnanvapauden vaikutuksista koiran stressitasoihin hoitotoimenpiteiden aikana ja onkin kutsuttu jo kansainvälisesti useampaan eläinten käyttäytymisen konferenssiin esittelemään sitä. Anna tekee nyt väitöskirjatutkimusta aiheesta.

Anna on suorittanut kansainvälisen Fear Free -sertifikaatin.

Koulutus

Anna kouluttajaura alkoi 2013 pääasiallisesti rally-tokon ja näyttelykurssien parissa.
Tokon koulutusohjaajan pätevyyden hän suoritti 2014 ja kouluttautui rally-tokon koulutusohjaajaksi 2015, ollen ensimmäinen pätevöity koulutusohjaaja Turun seudulla. 2018 Anna suoritti Nose Work Finland ry:n noseworkin koulutusohjaajakurssin. Näyttelyitä Anna on harrastanut pienestä pitäen enemmän ja vähemmän, ja kouluttautuikin myös kehäsihteeriksi, jossa on päässyt näkemään näyttelyitä aivan eri silmällä. Anna opiskeli perusopinnot Suomen Eläinkoulutuskeskuksessa ja siitä jatkona suoritti eläintenkouluttajan ammattitutkinnon Amiedussa.

Kesällä 2022 Anna valmistui kandiksi (BSc Hons) eläinten käyttäytymistieteiden koulutusohjelmassa Portsmouthin yliopistossa, Sparhsoltin kampuksella Englannissa, saaden “Animal Behaviourist” -tittelin. Anna teki kandin tutkimuksensa osallistavasta käsittelystä kynsien leikkaamisessa ja tutkimustyö jatkuu tämän aiheen tiimoilta nyt väitöskirjatyön muodossa Portsmouthin yliopistossa koirien kognitiotutkimuskeskuksessa.

Anna kouluttautuu myös jatkuvasti lisää ja yrittää osallistua mahdollisimman erilaisiin ja mielenkiintoisiin seminaareihin oppimaan uusia tuulia koulutuksen saralta. Mielenkiintoisimpia koulutuksia ovat olleet mm. IAABC:n kansainvälinen konferenssi Kaliforniassa, Co-operative Care –käsittelyleiri Ruotsissa (Eva Bertilsson ja Laura Monaco Torelli) sekä Claudia Fugazzan Do as I Do seminaarit.

 Annalle ehdottoman tärkeää kaikissa koulutuksissa on se, että sekä koiralla että ohjaajalla on hauskaa ja mukava olla. Koulutusten johtava ajatus on se, että tehdään koiran kanSSA, ei koiraLLA. Tehtiin sitten tarkkoja koulutusteknisiä asioita, opetellaan arjen taitoja, ratkotaan ongelmakäyttäytymisiä tai hömpötellään jotain omaksi ilokseen – kaikki treeni ja yhdessä tekeminen ovat yhtä tärkeitä ja päämääränä tulee aina olla koiran ja omistajan hyvinvoinnin kasvattaminen.

Annan koulutukset löydät täältä