Sosiaalistaminen

Pentua kannattaa tutustuttaa eri asioihin ja tilanteisiin, joita elämässä tulee vastaan. Sosiaalistaminen poikkeustilan aikana voi olla haastavaa, joten kannattaa ottaa mielikuvitus käyttöön! Kotona voi esimerkiksi hyödyntää erilaisia arkipäivän varusteita, vaikkapa sateenvarjo, sauvakävelysauvat, pyörä, pyöräilykypärä päässä jne.. Tärkeää on, että pennulla on kokoajan turvallinen tunne. Mikäli se jännittää jotain asiaa, anna sen mennä kauemmas ja rapsuttele sitä rauhallisesti. Kun se menee oma-aloitteisesti lähemmäs, voit kehua ja heittää namin poispäin jännästä asiasta – tällöin ei tule vahingossa paineistettua pentua ja se saa tarvitsemansa hengähdystauon. Jännissä tilanteissa myös tila toimii palkkana, eli kun koira uskaltaa lähestyä jotain jännää ja saa siitä palkaksi etäisyyttä, se yleensä luo positiivista mielikuvaa ko. asiaa kohtaan.

Alustat

On tärkeää tutustuttaa pentua mahdollisimman moniin erilaisiin alustoihin ja pintoihin sekä muihinkin asioihin. Tällä hetkellä kovin monissa paikoissa ei saa kuljeksia turhaan, joten mieti, mitä kaikkea voit kotona esitellä pennulle! Anna pennun tutustua omaan tahtiin rauhassa asioihin ja palkkaile vasta, kun pentu on tehnyt aloitteen (esim. menee jonkin alustan päälle tmv.) Tärkeää on, ettei houkutella pentua namin perässä paikkoihin, sillä ne voivat helposti mennä houkutuksen johdosta liian pitkälle ja syötyään namin tajuavat vasta missä ovat. Kannattaa aina seurailla pentua ja pitää huoli, että sillä on mahdollisuus liikkua tilanteesta pois, mikäli sitä jännittää. Mitä enemmän myönteisiä kokemuksia pentu saa, sen itsevarmemmaksi se myös yleensä kasvaa. Kotona voi opetella esimerkiksi häkkiin menemistä pahvilaatikon avulla tai nostaa pentua pesukoneen päälle, jotta ajatus pöydästä eläinlääkärillä ei olisi niin jännittävä. Varaa aina hyvät herkut ja muista kehua pentua!

Videoilla on muutamia erilaisia alustoja, joihin pentu tutustuu omassa rauhassa. Kun pentu on kokenut alustat ”turvallisiksi” voi niitä käyttää myös temppuiluun!

Virikkeistäminen

Virikkeistäminen on tärkeä osa koiran elämää – tarjotaan koirille sallittua tekemistä, jotta ne eivät keksi omia virikkeitä! Virike tarkoittaa jotain, mikä saa koirassa omaehtoista toimintaa aikaan. Virikkeet lisäävät mielekkyyttä koiran elämään ja tarjoavat koiralle tapoja toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistä. Virikkeet voidaan karkeasti jakaa viiteen kategoriaan: sosiaaliset, fyysiset, kognitiiviset, ruokinta ja aistivirikkeet. Monissa virikkeissä on monien kategorioiden elementtejä, mutta otetaan tarkempaan tarkasteluun muutamia:

Sosiaaliset virikkeet
Leikki ja sosiaalinen kanssakäyminen ovat sosiaalisia virikkeitä. Kiinnitä huomiota siihen, miten koira hakee huomiotasi ja saako se sitä tarpeeksi. Monesti koirat oppivat ”huonoja tapoja” saada meidän huomio – esimerkiksi pureminen, haukkuminen, asioiden tuhoaminen… Tämä on vain informaatiota siitä, että koira tarvitsee huomiota, mutta ei ole saanut sitä muilla keinoin. Koita siis huomioida koiraa jo pienemmistä merkeistä, kun se hakeutuu lähelle tai katsoo, tökkää kuonolla jne… Tällöin tämä toiminta vahvistuu ja koira saa tarvitsemansa sosiaalisen kanssakäymisen molemmille kivalla tavalla.

Leikkiminen sekä ihmisten että koirakaverien kanssa on hyvin tärkeää pennulle! Olisi hyvä, että pennulla olisi joku koirakaveri, mieluiten eri näköisiä ja kokoisia. Leikissä pentu oppii koirien kieltä ja hyviä tapoja toimia. Toisten pentujen kanssa meno voi äityä aikamoiseksi, kun peuhaamassa on kaksi rajojaan opettelevaa yksilöä – tällöin ihmisten pitää hiukan valvoa menoa, jos tuntuu että toinen on koko ajan alta vastaavana, leikkiä kannattaa ohjata rauhallisempaan tekemiseen, esimerkiksi yhdessä namien etsimiseen maasta. Kiltit aikuiset koirat antavat pennulle hyvää esimerkkiä miten koirien kanssa toimitaan. Pentutreffit, joissa on hurja määrä pentuja, voivat olla jänniä paikkoja. Suosittelenkin mieluummin etsimään kavereita, joiden kanssa voi leikkiä ihan vaan kaksin tai kolmin.

Fyysiset virikkeet
Fyysiset virikkeet täyttyvät usein ulkoilemalla. Pidä huoli siitä, että ulkoilette paljon erilaisissa maastoissa, jotta pennun koordinaatio ja alustavarmuus kehittyy. Jos pentu kiipeilee oma-aloitteisesti kiville, kannoille jne, kannattaa sitä vahvistaa vähintään kehuilla!
Liikunnan tulisi olla mahdollisimman paljon omaehtoista, eli koira päättää vauhdin ja tavan liikkua. Esimerkiksi pallon perässä säntäily ei välttämättä ole kovinkaan omaehtoista liikuntaa, vaan koira juoksee näköärsykkeen johdosta – tämä voi myös kiihdyttää koiraa ja kerryttää stressiä. Fyysisissä leikeissäkin kannattaa esimerkiksi antaa pallo koiralle ja katsoa, miten se lähtee liikkumaan ja leikkimään – ja osallistua itse mukaan!

Kognitiiviset virikkeet
Aivopähkinät auttaa pentua kehittämään ongelmanratkaisukykyään ja väsyttää hyvin. Erilaisten temppujen opettelu ja älypelit ovat hyviä tapoja virikkeistää koiraa! Kannattaa kuitenkin muistaa, että noin 20 min aivopähkinöiden parissa puuhastelua vastaa väsyttävyydeltään jopa parin tunnin lenkkiä. Siksi kannattaa pitää treenihetket lyhyinä, jotta oppimista tapahtuu mahdollisimman parhaalla tavalla!

Pyyhkeen sisään voi piilottaa nameja eri tavoin!

Ruokintavirikkeet
Ruokintavirikkeet ovat ehkä käytetyin ja helposti miellettävissä oleva ryhmä. Koiria pitää ruokkia joka päivä, useimmat syövät monta kertaa päivässä, joten tässä on helppo tapa virikkeistää! Ruuan kanssa saa ja kannattaa siis leikkiä – nappuloita voi piilotella eri tavoin, vain mielikuvitus on rajana. Roskat kannattaa ottaa hyötykäyttöön ja askarrella esimerkiksi virikelaatikko eli laatikko, johon laitetaan vaikkapa sanomalehden palasia/pahvisilppua jne.. ja sinne nameja tai piilottaa muutamia nameja tyhjään maitotölkkiin. Jos koira syö nappuloita, maailman helpoin tapa virikkeistää on esimerkiksi heittää nappulat pisin lattiaa/pihaa – tässä yhdistyy jo monta lajityypillistä käyttäytymismallia kupista syömisen sijaan. Jos taas koira syö lihaa tai märkäruokaa, voi sen laittaa kongiin tmv ja taas ruokintaan käytetty aika lisääntyy huimasti.

Aistivirikkeet
Aistivirikkeet ovat kategoria, joita ei tietoisesti ehkä hyödynnetä niin paljoa. Koirilla on kuitenkin monia aisteja ja tarjoilemalla niille erilaisia aistielämyksiä, niiden elämä on mielekkäämpää.

Haju
Hajuaistia monet osaavatkin hyödyntää! Namien piilotus ja etsiminen, esineiden etsiminen tai vaikkapa makkarajälki ovat hyviä tapoja hyödyntää hajuaistia. Myös uusien hajujen haisteleminen toimii virikkeenä, voit antaa koiran esimerkiksi haistella pihalle istutettuja uusia yrttejä ym. Lenkeillähän tätä tapahtuu koko ajan. Haisteleminen on rauhoittavaa ja väsyttävää puuhaa.

Näkö
Näköaistia voi hyödyntää eri tilanteissa, tykkääkö koirasi katsella asioita? Jos koira katselee rauhassa esimerkiksi pihan tapahtumia ikkunasta tai luonto-ohjelmia televisiosta, ne voivat toimia hyvänä virikkeenä.

Kuulo
Kuuloaisti on koirilla herkkä ja sitä kannattaa hyödyntää! Tutkimusten mukaan klassinen musiikki rauhoittaa koiria, joten varsinkin yksinolon harjoittelussa sitä kannattaa käyttää 🙂 Musiikkia voi ensin laittaa soimaan, kun olette kaikki kotona ja koira rauhallinen. Tällöin musiikkiin välittyy tietty tunnetila ja se on helpompi siirtää myös yksinoloon. Itse käytän paljon ihmisten rentoutusmusiikkeja youtubesta. Koita ja ihmettele!

Tunto
Tuntoaistia voi hyödyntää esimerkiksi rapsuttelun, silittelyn ja hieronnan avulla. Voit opettaa koirasi pyytämään kosketusta – rapsuta koiraa hetki, sitten lopeta ja katso tekeekö koira jotain. Jos se vaikkapa katsahtaa sinuun/tökkää kuonolla jne, jatka rapsuttamista ja koita kohta uudestaan. Näin saadaan luotua vuorovaikutusta ja ”starttinappula” koskemiseen.

Maku
Makuaistia voi hyödyntää tarjoilemalla koiralle ”maistelulautasia”. Kerää vaikkapa leikkuulaudalle jääkaapista nokareita eri ruoka-aineita ja anna koiran maistella. (Huom! Varmista ensin, että ruuat ovat koirille sopivia). Omilla koirillani lautasella on ollut mm. eri marjoja, yrttejä, leikkeleitä, juustoja, pastaa, vihanneksia jne…

On keskusteltu myös siitä, että mahdollisesti tarjoilemalla uusia mielenkiintoisia makuja koiran tarve syödä ja maistella ulkona kaikkea outoa ja uutta vähenee. Tästä ei tietääkseni ole täysin luotettavaa dataa, mutta kokeileminen ei ainakaan haittaa!