Kouluttaja

Anna Sydänheimo

Olen koko ikäni touhunnut eläinten kanssa, lapsuudenkodista löytyi niin jyrsijöitä, kaloja, kuin se ensimmäinen koirakin. Lisäksi touhusin hevosten kanssa koko nuoruuteni, jokusen vuoden ratsastuskoululla ja muut ihanalla yksityistallilla hoitaen pääasiassa kahta suomenhevosruunaa. Tällä tallilla oli todella mahtava omistaja ja siellä painotettiin suuresti hevoslähtöisyyttä. Tallin seinällä oleva taulu ”Missä taidot loppuu, siitä väkivalta alkaa” on jäänyt syvälle takaraivoon ja pysynyt siellä ohjenuorana eläinten kanssa

Koulutus

Olen toiminut kouluttajana Turun Murrella sen alkuajoista lähtien, pääasiallisesti rally-tokon ja näyttelykurssien parissa. Tokon koulutusohjaajan pätevyyden suoritin 2014 ja kouluttauduin rally-tokon koulutusohjaajaksi 2015, ollen ensimmäinen pätevöity koulutusohjaaja Turun seudulla. Näyttelyitä olen harrastanut pienestä pitäen enemmän ja vähemmän, ja kouluttauduinkin myös kehäsihteeriksi, jossa olen päässyt näkemään näyttelyitä aivan eri silmällä.

Ihanat ryhmäni ja oivallukset kouluttamisesta onkin vienyt sitten niin mennessään, että aloitin opiskelut Suomen Eläinkoulutuskeskuksessa ja siitä luontevana jatkona tällä hetkellä projektina on eläintenkouluttajan ammattitutkinto Amiedussa yrittäjän oppisopimuksella. Lisäksi häärin aktiivisesti rotujärjestössämme, Vanhaenglanninlammaskoirat ry:ssä, tänä vuonna ihan puheenjohtajana asti. Kouluttaudun jatkuvasti lisää ja yritän osallistua mahdollisimman erilaisiin ja mielenkiintoisiin seminaareihin oppimaan uusia tuulia koulutuksen saralta. Viimeisimpiä käymiäni koulutuksia ovat mm. Eva Bertilssonin käsittelyluento, sekä IAABC:n kansainvälinen konferenssi Kaliforniassa.

Kouluttajana punaisena lankana kaikessa mitä teen on positiivinen vahvistaminen. Eläimelle tulisi aina selkeästi kertoa, mitä siltä halutaan ja opettaa se nauttimaan omistajan kanssa yhdessä tekemisestä. Viimeisimpänä “hurahduksenani” on vuorovaikutteisuus ja koiran päätäntävallan lisääminen hoitotoimenpiteissä. Turkkirotujen omistajana sitä on tottunut viettämään tuntikausia harja kädessä, mutta oivallettuani nämä tekniikat ja koiran kanssa tapahtuvan jatkuvan vuorovaikutuksen, hoitotoimenpiteistä on tullut välttämättömän pahan sijaan todella kivaa yhteistä puuhaa!

Lisäksi Pawsiteamilla kouluttaa eri lajeissa asiantuntevia kouluttajia. Tällä hetkellä jatkuvia kursseja tokossa ja koirajumpassa vetää Anu Rikkilä, joka on kouluttautunut paljon kouluttamisen saralla ja hän on mm. tokon koulutusohjaaja ja koirahieroja. Tärkeintä kuitenkin on, että Anu jakaa Pawsiteamin arvot ja kouluttaa täydellä sydämellä. Koirien kouluttaminen positiivisen vahvistamisen tekniikoilla on Anulle sydämenasia sekä se, että koira huomioidaan fyysisenä ja psyykkisenä kokonaisuutena.

Koiratiimi

Tällä hetkellä kotoani löytyy kaksi vanhaenglanninlammaskoiraa FI EE LT MVA Royal Grey’s Big Shot eli Tedi, joka on syntynyt vuonna 2010 sekä Italiasta tuotu Royalty dei Nobilpazzi eli Kidi, joka on syntynyt syksyllä 2016. Lisäksi laumaan kuuluu keväällä 2016 syntynyt englanninsetteri Blue Moment’s Twentyfour Carat Gold eli Nooa ja taloudessa asustelee myös villakoira RTK2 Backseat Driver’s Blue Dream.

Tedin kanssa olen kokeillut kaikenlaisia lajeja paimennuksesta näyttelyihin, rallya olemme harrastaneet aika lajin alkuajoista lähtien ja pokkasimmekin epävirallisen RTK1:n. Meidän kisauramme jäi kuitenkin suhteellisen lyhyeksi. Näyttelyistä Tedi on saanut kolmen maan muotovalion arvot ja palaa kehiin veteraani-iässä. 2013 perheeseemme liittyi toinen vanhaenglanninlammaskoirauros Italiasta, Notorius dei Nobilpazzi eli Kodi. Kodin kanssa kävimme aktiivisesti näyttelyissä ja kahden vuoden ikään mennessä sillä olikin jo 7 eri valiotitteliä ja BIS-voittoja. Kodin kanssa tarkoituksena oli myös startata rallyssä, mutta valitettavasti yhteinen matkamme jäi hyvin lyhyeksi Kodin sairastuttua imusolmukesyöpään vain 2-vuotiaana.

Nykyisten junnujen, Kidin ja Nooan kanssa olemme jo aloitelleet rallya sekä näyttely-uria. Molemmat ovatkin pärjäilleet näyttelyissä kivasti monien ROP-pentu -titteleiden kanssa ja Nooalle on jo sertejäkin kertynyt junioriluokassa. Näiden kanssa toivottavasti näemme myös tulevaisuudessa rallyn tiimoilla!