Kouluttajat

Pawsiteam on Suomen eläintekouluttajat ry:n jäsen ja sitoudumme kaikissa koulutuksissamme yhdistyksen eettisiin sääntöihin.

Pawsiteam [pɔ:siti:m] ei ole vain nimensä puolesta positiivinen vaan se kiteyttää koko koirakoulumme ideologian – haluamme tuoda kaikkien ulottuville positiivisen vahvistamisen hyödyt ja tekniikat koulutuksessa, jotka perustuvat käyttäytymistieteisiin ja oppimispsykologiaan, sekä pyrkiä opettamaan nämä asiat yksinkertaisesti, hyvässä ilmapiirissä.

Anna perusti Pawsiteamin tavallisia koiranomistajia varten, auttamaan arjessa ja harrastuksissa. Vuosien varrella porukkaan on kertynyt huikea tiimi osaavia ammattilaisia, jotka jakavat samat arvot.
Sydämemme asiana on koirien kokonaisvaltainen hyvinvointi ja positiivinen koulutus tukee tätä, sekä omistajan ja koiran yhteistyön lujittumista. Kouluttajamme ovat alan ammattilaisia ja kouluttautuvat jatkuvasti uusien innovaatioiden parissa, joten meiltä saat varmasti ajankohtaisimman tiedon ja taidon.
Kokemustakin meiltä kaikilta löytyy runsaasti, niin koiramäärissä kuin tunneissa mitattuina, mutta mieli pysyy avoimena ja kokoajan opimme uutta.
Käy kurkkaamassa rodut, joita kouluttajamme ovat kouluttaneet.

Anna Sydänheimo

Anna on pienestä pitäen touhunnut eläinten kanssa ja vuosien varrella on tullut aktiivisesti harrastettua ja koitettua eri lajeja. Omia rotuja on ollut bichon frisé, englanninsetteri sekä vanhaenglanninlammaskoirat. Kaikki ovat olleet ja ovat yhä suuria koirapersoonia ja kokemusta on kertynyt valitettavasti myös paljon mm. kipukäyttäytymisestä. Tällä hetkellä Annalta löytyy kotoa 2 vanhaenglanninlammaskoiraa Kidi ja Dudi, sekä samassa taloudessa asustaa myös australianpaimenkoira Bono sekä liuta kanoja.

Koska kaikki Annan koirat ovat olleet turkkikoiria, on myös käsittely ja hoitotoimenpiteet Annalle ihan erityinen sydämen asia. Annan erikoisosaamisalaa on käsittely, hoitotoimenpiteet, omaehtoisuus ja vuorovaikutus – ja nämä samat asiat pätevät niin eläinlääkärissä, kotona kuin näyttelykehissä. Ei ole mitään parempaa, kuin vuorovaikutteisuus näissä hetkissä koiran kanssa ja innokkaasti, aktiivisesti hoitotoimenpiteisiin osallistuva koira! Anna onkin ensimmäisenä Suomessa kouluttanut omaehtoisen käsittelyn pitkiä kursseja ja kouluttaa aiheesta niin koiranomistajia, kuin ammattilaisia esim. eläinlääkäreitä, trimmaajia, fysioterapeutteja, hoitajia jne Kiva Käsittelijä® -ohjelmassa. Anna on myös kehittänyt näyttelytreeneihin aivan omanlaisen, koiraa aktiivisesti osallistavan Kehät kivoiksi -konseptin, jota hän käy opettamassa ympäri Suomen,
Anna on suorittanut kansainvälisen Fear Free -sertifikaatin.
Tällä hetkellä Anna tekee tutkimusta kandintyöhönsä omaehtoisuudesta hoitotoimenpiteissä.

Koulutus

Anna kouluttajaura alkoi 2013 pääasiallisesti rally-tokon ja näyttelykurssien parissa. Tokon koulutusohjaajan pätevyyden hän suoritti 2014 ja kouluttautui rally-tokon koulutusohjaajaksi 2015, ollen ensimmäinen pätevöity koulutusohjaaja Turun seudulla. 2018 Anna suoritti Nose Work Finland ry:n noseworkin koulutusohjaajakurssin. Näyttelyitä Anna on harrastanut pienestä pitäen enemmän ja vähemmän, ja kouluttautuikin myös kehäsihteeriksi, jossa on päässyt näkemään näyttelyitä aivan eri silmällä. Anna opiskeli perusopinnot Suomen Eläinkoulutuskeskuksessa ja siitä jatkona suoritti eläintenkouluttajan ammattitutkinnon Amiedussa.

Syksyllä 2020 Anna aloitti yliopisto-opinnot (BSc) eläinten käyttäytymistieteiden eli etologian koulutusohjelmassa Portsmouthin yliopistossa, Sparhsoltin kampuksella Englannissa. Samankaltaista yliopistotasoista akateemista koulutusta eläinten käyttäytymisestä ei toistaiseksi Suomessa ole tarjolla, joten tästä varmasti hyötyy kokonaisvaltaisesti myös niin Pawsiteamin oppilaat, kuin kouluttajatkin!

Anna kouluttautuu myös jatkuvasti lisää ja yrittää osallistua mahdollisimman erilaisiin ja mielenkiintoisiin seminaareihin oppimaan uusia tuulia koulutuksen saralta. Mielenkiintoisimpia koulutuksia ovat olleet mm. IAABC:n kansainvälinen konferenssi Kaliforniassa, Co-operative Care –käsittelyleiri Ruotsissa (Eva Bertilsson ja Laura Monaco Torelli) sekä Claudia Fugazzan Do as I Do seminaarit.

Anna kouluttaa säännöllisesti omia vakiryhmiä sekä joitain kursseja Kaarinassa ja Turussa sekä säännöllisen epäsäännöllisesti Tampereella.

Kouluttajat Turussa/Kaarinassa

Anu Rikkilä

Anu on tarkka, kokonaisvaltainen ja koiralähtöinen kouluttaja. Hän on asioita paljon analysoiva ja syy-seuraussuhteita pohtiva kouluttaja. Anun tavoitteena on rento, riemukas ja aidosti motivoitunut koira, jolla on kaikissa treeneissä hyvä olla. 

Koiraharrastuslajeista toko on Anun kestosuosikki. Anu on kiinnostunut myös rally-tokosta ja hajuharrastuksista. Koiraharrastuslajeissa Anua kiinnostaa ennen kaikkea se, että miten niitä voi harrastaa mahdollisimman koiralähtöisesti ja siten, että ne tukevat kokonaisvaltaisesti koiran psyykkistä ja fyysistä hyvinvointia.
Koiraharrastusten sijaan Anu tykkääkin puhua koiran harrastuksista ❤️

Anu on kouluttautunut koirahierojaksi ja koirien hyppytekniikkakouluttajaksi. Tänä syksynä hän on aloittanut kouluttautumaan koirien fysiikkavalmentajaksi. Anu on suorittanut eläintenkouluttajan ammattitutkinnon ja aloittaa tänä syksynä myös eläintenkouluttajan erikoisammattitutkintoon valmistavat opinnot. Koirien fysiikkavalmentajana Anu haluaa tukea koiria olemaan kropaltaan rentoja, notkeita ja mahdollisimman terveillä liikemalleilla liikkuvia. Eläintenkouluttajan erikoisammattitutkinnon myötä Anu toivoo voivansa tarjota vieläkin perusteellisempia ja paremmin perusteltuja koulutuksia. 


Saara Uljas

Saara kouluttaa rally-tokon valmennusryhmiä ja kursseja, tokokursseja, koiratanssia ja teemakursseja. Saara on myös kiinnostunut erityisesti paimenkoirien rotutyypillisistä käytöksistä. Saara on perehtynyt positiivisiin koulutusmenetelmiin ja koiran ehdoilla tapahtuvaan koulutukseen. Saara on myös suorittanut käyttäytymistieteeseen pohjautuvat perusopinnot Suomen Eläinkoulutuskeskuksessa ja suorittaa nyt eläintenkouluttajan ammattitutkintoon tähtääviä opintoja Sedussa. Koulutuksen johtoajatuksena on, että harjoittelu on mukavaa ja stressitöntä koirakon molemmille osapuolille, ja kotiin treeneistä lähdetään hyvillä mielin. Rallytokoharrastuksen Saara aloitti 2015, sekä on tämän jälkeen mm. pätevöitynyt rally-tokon koulutusohjaajaksi. Kilpakentillä Saaran korkein saavutus on koiransa kanssa rodun ensimmäinen RTK4-koulutustunnus. Lisäksi Saara harrastaa koiriensa kanssa tokoa (voittajaluokassa), koiratanssia, paimennusta ja jäljestystä. Saara on myös Suomen ensimmäinen Cerfied Control Unleashed Instructor ja opiskelee hajutyökouluttajaksi.

Lisäksi Saara tarjoaa Pawsiteamilla kynsihuoltoja ja trimmauksia, jotka toteutetaan koiralähtöisesti Pawsiteamin arvomaailman mukaisesti.

Lotta Koistinen

Lotta on suorittanut eläintenkouluttajan ammattitutkinnon Taitotalossa. Lisäsi Lotta on opiskellut Suomen Eläinkoulutuskeskuksessa käyttäytymistieteeseen pohjautuvat perusopinnot sekä valmistunut ongelmakoirakouluttajaksi. Näiden opintojen lisäksi Lotta kouluttautuu jatkuvasti lisää eri kouluttajien opeissa. Lotta on aiemmalta koulutukseltaan filosofian maisteri, ja vuosien tutkijatausta eri yliopistoissa antaa hyvät valmiudet oppia uutta ja tarkastella kriittisesti koiriin ja näiden koulutukseen liittyvää tutkimusta.  

Lotalle tärkeintä on löytää sellaisia toimintatapoja, jotka lisäävät luottamusta koiran ja ohjaajan välillä. Erityisen lähellä hänen sydäntään ovat kodinvaihtajat ja rescue-koirat, joilla välttämättä ei ole koskaan ollutkaan kotia. Lotan erityisosaamiseen kuuluvat erityisesti erilaiset pelkotilat ja yksinolo-ongelmat. Lotta on kouluttautunut yksinolo-ongelmien hoitoon muun muassa Jenny Jalosen opeissa. Tärkeintä Lotalle on sujuva arki niin ihmisen kuin koirankin näkökulmasta. Hän haluaa auttaa omistajia ymmärtämään koiriaan paremmin, sillä yhteistyö perustuu luottamukseen ja ymmärrykseen. Kotona Lotalla asustelee tällä hetkellä kaksi Romaniasta adoptoitua rescue-koiraa, minkä lisäksi Lotalla on kotihoidossa vaihtelevasti rescue-koiria. Omien kanssa harrastetaan säännöllisen epäsäännöllisesti yhdessä tekemisen ilosta hieman milloin mitäkin: rally-tokoa, noseworkia, doboa – koiran ehdoilla. Lotta kuuluu myös Eläinkouluttajakiltaan, joka on Suomen Eläinkoulutuskeskuksesta hyvin arvosanoin valmistuneiden kouluttajien kansallinen verkosto. Hän kouluttautuu jatkuvasti aktiivisesti lisää, ja onkin käynyt mm. Katriina Tiiran, Tuire Kaimion, Tommy Wirenin ja Miira Hellstenin koulutuksissa.

Milka Tauru

Kuva: MageeKuva Rita Larjava

Milka on koulutukseltaan fysioterapeutti (AMK), joka suorittaa eläinfysioterapian opintojaan (PgDip/MSc) Liverpoolin yliopistossa. Fysioterapeuttina ihmisen ohjaaminen on hänen ammatillista ydinosaamistaan. Koulutusten ohjaajana hän on selkeä, helposti lähestyttävä sekä omaa hyvän taidon luoda oppimistilanteita, joissa osallistujalla on miellyttävä olla. Vilkas keskustelu, kysymykset ja pohdinnat ovat aina läsnä hänen kursseillaan. Tavoitteet sekä keinot niihin pääsemiseksi laaditaan yhdessä asiakkaan kanssa, keskustellen ja ottaen huomioon juuri kyseisen asiakkaan kokonaistilanteen.

Milka harrastaa aktiivisesti palveluskoiralajeja kahden koiransa, australianpaimenkoira Einon ja espanjanvesikoira Hillan kanssa, harrastuslajivalikoimaansa kuuluu näiden lisäksi mm. toko, nosework, sekä verijälki. Milka on kouluttautunut monipuolisesti vuodesta 2014 lähtien eri kouluttajien opeissa positiivisiin koulutusmenetelmiin, koulutustekniikkaan sekä koiran omaehtoisuuden mahdollistamiseen harjoitustilanteissa. Milka on suorittanut Suomen Eläinkoulutuskeskuksen perusopinnot hyvin arvosanoin. Kantavana teemana kaikessa koulutuksessa on, että tehdään yhdessä koiran kanssa koiran ehdoilla.

Sami Stenholm

 

Koirat ovat aina kiinnostaneet Samia ja heidän perheessä onkin ollut koiria aina, ei niinkään harrastuksien takia vaan he ovat olleet enemmän perheenjäseniä.
Sami eksyi toden teolla kouluttamisen maailmaan ensimmäisen oman australianpaimenkoiransa myötä. Tällöin hän huomasikin pian kuinka palkitsevaa ja kivaa kaikki koiran kanssa tekeminen on ja halusi oppia enemmän! Sami on todella motivoitunut kehittymään ja tavoitteena onkin koko ajan oppia ymmärtämään paremmin koiria. Sami opiskelee eläintenkouluttajan ammatitutkintoon tähtääviä opintoja Taitotalossa ja kouluttautuu jatkuvasti erilaisissa seminaareissa ja koulutuspäivissä. Opinnoissa toisena eläinlajina Samilla on kanat ja kotoa löytyvien kotkottajien kanssa treenaillaankin ahkerasti mm. käsittelyn tukitaitoja. Samilla on australianpaimenkoira Bono, jonka kanssa harrastetaan rally-tokoa ja noseworkiä.

Samille tärkeintä kouluttamisessa on nähdä koiran ja omistajan saumaton yhteistyö, niin että molemmilla on mukavaa. Hyvät arjen taidot, yhteistyö ja luottamus luovat elämänmittaisen perustan ihmisen ja koiran välille ja hän haluaakin antaa keinoja siihen jokaiselle kursseillensa tuleville. Kursseilla koira saa olla koira ja keksitään yhdessä keinot, miten yhteiselo ja harrastaminen sujuisi molempia motivoivalla tavalla! Parhaat tulokset saadaan kouluttamalla koiria positiivisen vahvistamisen keinoin ja kuuntelemalla koiraa, koiran ehdoilla.

Kouluttajat Tampereella

Nina Laiho

Nina on kahden jackrusselin onnellinen kumppani. Ninan perheessä on ollut aina koiria laidasta laitaan, mutta omiksi koiriksi valikoituivat aktiiviset pienet terrierit, joiden päätyö on toimia tallikaverina. Ninalle on tärkeää eläinten kokonaisvaltainen hyvinvointi, jossa huomioidaan sekä lajityypilliset että yksilölliset tarpeet. Omien koiriensa kanssa Nina keskittyy arjen sujuvuuteen omaehtoisten toimien avulla.

Nina on kouluttanut hevosia omistajineen ympäri Etelä-Suomea positiivisemman koulutuksen pariin jo vuodesta 2017, hän luennoi hevosten hyvinvoinnista ympäri Suomen ja eläintenkouluttajan ammattitutkinnon suorittamisen myötä alkoi toteuttamaan pitkäaikaista haavettaan myös koirien koulutukseen erikoistumisesta. Nina pyrkii tuomaan alalle paitsi lisää asiantuntijuutta positiivisen vahvisteen ja omaehtoisuuden käytöstä jokapäiväisessä yhteiselossa, myös kokonaisvaltaista hyvinvoinnin tarkastelua ja luovaa ongelmatilanteiden ratkaisua. Nina kiinnostaa sekä koirien psyykkiset että fyysiset ominaisuudet ja hän kouluttautuu jatkuvasti lisää molempien aiheiden parissa. Nina suorittaa myös tällä hetkellä eläintenkouluttajan erikoisammattitutkintoon (EAT) tähtääviä opintoja Taitotalossa.

Emilia Vento

Emilia on suorittanut Suomen eläinkoulutuskeskuksen perusopintoja 2013 ja valmistunut Käyttäytymisanalyyttisen eläinkoulutuksen asiantuntijaksi 2018 (Tampereen yliopisto). Emilia on käynyt vuosien varrella useiden kouluttajien luennoilla sekä koulutuksissa aina kiinnostuneena oppimisen lainalaisuuksista, käyttäytymiseen vaikuttamisesta eettisin keinoin sekä eläinten paremmasta ymmärtämisestä.

Mielenkiintoinen matka koirien maailmaan alkoi 2009 kun kotiin saapui ensimmäinen oma koira, manchesterinterrieri. Tämän aktiivisen terrierin myötä heräsi tarve ja vahva halu löytää kouluttamisen ja oppimisen punaisia lankoja. Lähtökohtaisesti kasvoi tunne, että on oltava olemassa keinoja kouluttaa koiraa yhteistyön kautta ja positiivisin keinoin, ilman konflikteja. Hieman myöhemmin elämään saapui pk collie ja sittemmin vilkas australiankelpie, jotka ovat jälleen omina persooninaan toimineet mainioina opettajina. Emilian omin laji on agility, jota hän on kouluttanut joitakin vuosia positiivisin arvoin, sillä lajista tai tavoitteista riippumatta on tärkeää, että koulutus on kokonaisvaltaisesti kestävää ja hyvinvointia lisäävää kaikille osapuolille. Vuorovaikutuksellinen kanssakäyminen ja positiivinen vahvistaminen tuottaa luottamusta ja toimivan tiimin.

Saara Kallio

Saara on nosework-koulutusohjaaja, tutkija ja graafinen suunnittelija Tampereelta.

Saaran koiraharrastus alkoi vuonna 2005 novascotiannoutaja Vigon myötä. Saara ja Viggo kirmasivat agilityssä pitkän kisauran SM- ja MM-karsintatasolla, ja lisäksi Saara koulutti koirakoita alkeista kilpaileviin. Kokemusta kertyi myös ToKon ylimmästä luokasta ja noutajien rodunomaisista harrastuksista.

Espanjanvesikoira Nuukin sairastelujen myötä Saara tutustui ja hurahti noseworkiin vuonna 2015. Saara ja Nuuk kilpailevat kaikkien etsintämuotojen kokeissa 2-luokassa ja yhden etsintämuodon kokeessa 1-luokassa. Saaran ja Nuukin muita hajuharrastuksia ovat mielen virkistykseksi ID-jälki, koirajälki, MeJä ja sienikoirailu. Vuonna 2018 Saara kouluttautui Nose Work Finland ry:n koulutusohjaajaksi.

Hajulajit ovat Saaran sydäntä lähellä, koska ne ovat portti parempaan koiranlukutaitoon ja sitä kautta parempaan suhteeseen. Lisäksi lajityypillinen tekeminen on koiran kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta todella tärkeää. Koirien omaehtoisuus, eleet ja impulsiivisuus ovat saaneet Saaran kouluttautumaan mm. Jaana Pohjolan, Miira Hellstenin ja Jirka Vierimaan koulutuspäivissä, ja Saara seuraa eläimiin liittyvää tutkimusta mielellään.

Eveliina Mäki

Eveliina on fysioterapeutti (AMK), joka suorittaa tällä hetkellä eläinfysioterapiaan suuntautuvia jatko-opintoja sekä opiskelee eläintenkouluttajan ammattitutkintoa. Eveliina on kiinnostunut eläimen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, kehon käytöstä sekä kipukäyttäytymisestä. Myös omaehtoisuus eläimen käsittelyssä ja hoitotoimenpiteissä ovat lähellä sydäntä. 

Innostus kouluttamiseen syttyi ensimmäisen oman sheltti-koiran kanssa. Koiran aktivointi ja yhdessä erilaisten temppujen harjoittelu vei lopulta Eveliinan opiskelemaan Pohjois-Savon opistoon eläintenkouluttajalinjalle vuosina 2015-2016. Samalla hän suoritti myös operantin ehdollistamisen workshopit eli tuttavallisemmin kanakurssit 1-4. Tällä hetkellä Eveliinalla on kotona pitkäkarvainen collie, jonka kanssa harjoitellaan arjen taitoja sekä on testailtu rally-tokoa ja nose workia.