Sinä et ole koira

Sinä et ole koira – ja koirasikin tietää sen.

Oletko joskus kuullut perusteltavan jotain koulutusmenetelmiä esimerkiksi lauseilla ”koiraäitikin tekee näin” tai ”koiralaumassakin kommunikoidaan näin”? Koiran ja ihmisen välinen kommunikaatio eroaa hurjasti koiran ja koiran välisestä kommunikaatiosta, eikä meidän tarvitse tai edes kuulu yrittää imitoida koiria. Esityksemme tuskin on millään mittapuulla lähelläkään koirien omaa toimintaa ja aiheuttaa vain hämmennystä, konflikteja ja ennakoimattomuuden tuomaa turvattomuutta. Ajatukset koiran ja ihmisen muodostamasta koiralaumasta sekä johtajan roolin ottamisesta voi siis heittää unholaan. Johtajan sijaan koira tarvitsee ihmisen, joka ymmärtää koiraa ja vastaa sen tarpeisiin.

Kommunikointiin ja vuorovaikutukseen kannattaakin pohtia keinoja, joiden avulla molemmat osapuolet ymmärtävät toisiaan. Toimiva ja molempien osapuolten hyvinvointia lisäävä kommunikaatio ei ole vain yksisuuntaista, missä ihminen sanelee koiralle, miten hommat menee, vaan aitoon kommunikaatioon tarvitaan kaksi osapuolta. Koiratkin ovat ns. vankeudessa eläviä olentoja, joita me ihmiset olemme ottaneet omaan maailmaamme lemmikeiksi. On siis vähintäänkin meidän velvollisuutemme auttaa niitä sopeutumaan maailmaamme mahdollisimman koiralähtöisesti sekä käyttää aikaa ja energiaa oman koirayksilön tarpeiden ymmärtämiseen ja niistä huolehtimiseen.

Useat tutkimuksetkin osoittavat, että meidän lajienvälinen yhteiselomme onnistuu parhaiten, kun yritämme oppia ymmärtämään käyttäytymisen syitä ja vahvistamaan haluamiamme käyttäytymismalleja. Sen sijaan siis, että koittaa viestittää koiralle epätoivotusta käyttäytymisestä esimerkiksi ottamalla pentua niskasta kiinni, selättämällä koiraa tai yrittämällä murista koiralle, kannattaa pohtia miksi koira käyttäytyy näin – tarvitseeko se jotain ja miten voisi mieluummin vahvistaa toimintaa, joka on molempien osapuolten näkökulmasta palkitsevaa.

Haastammekin teidät pohtimaan, mitä koirasi juuri tänään tarvitsee ja kaipaa. Meillä kaikilla on vielä paljon opittavaa koiraystävistämme, joten kannustamme ottamaan joka päivä pieniä askelia uusia oivalluksia kohti ja tarkastelemaan omaa koirayksilöä avoimin, uteliain silmin ❤️