Kivaa Käsittelyä – Startti- ja stoppinappulat – mitä ne ovat?

Startti- ja stoppinappulat – mitä ne ovat?

Osallistavan käsittelyn ytimessä ovat startti- ja stoppinappulat. Startti- ja stoppinappuloiden termin ovat keksineet kouluttajat Eva Bertilsson ja Emelie Johnson Vegh ja se onkin täydellisen kuvaava! Tässä puhutaan käsittelystä, mutta tätä kommunikaatiotaitoa voi hyödyntää millä tahansa elämän osa-alueella.

Starttinappula = koira tekee jotain, jolla se viestittää, että voimme aloittaa käsittelyn
Stoppinappula = koira tekee jotain, jolla se viestittää haluavansa taukoa

Startti- ja stoppinappuloilla luomme koiralle hallinnan tunnetta ja valinnanvapautta hoitotilanteessa, joka vaikuttaa positiivisesti niin koiran hyvinvointiin, kuin koiran ja omistajan suhteeseen. Tämä on käytännössä sama asia, kuin meillä esim. hammaslääkärissä – hammaslääkäri ei ole ihan niin kamalaa, jos on mahdollisuus nostaa sormi ylös ja pyytää taukoa, lisää puudutetta jne.

Startti- ja stoppinappulat ovat kommunikaatiota. Ne ovat temppuja, joita opetamme koiralle ja joiden syy-seuraussuhteet ovat selkeät. Esimerkiksi leukatargetti on yleinen startti/stoppi –> starttina koira laskee leukansa esim. jakkaralle merkiksi siitä, että voi käsitellä ja stoppina koira nostaa päänsä jakkaralta, merkiksi siitä, että haluaa taukoa käsittelystä. Näitä temppuja voi olla monenlaisia, opetettuja ja poimittuja ja yleisimpiä syynäämmekin lisää seuraavissa postauksissa!

Usein tässä yhteydessä myös ajatellaan, että jos annamme koiralle luvan lähteä, eihän se ikinä tule takaisin – ja näin voi hyvinkin olla, mikäli emme vahvista käsittelyä ja positiivista tunnetilaa käsittelytoimenpidettä kohtaan. Startti- ja stoppinappulat ovat selkeää infoa meille siitä, mikä on koiran mielipide ko. hoitotoimenpidettä kohtaan ja miten meidän tulee muuttaa omaa toimintaamme saadaksemme koiralle turvallisemman olon. Startti- ja stoppinappuloiden luoma hallinnan tunne vahvistaa jo osaltaan koko toimenpiteen mielekkyyttä, mutta myös vastaehdollistaminen ja toimenpiteen positiivinen vahvistaminen ovat tärkeitä. Kun koira kokee pystyvänsä vaikuttamaan tilanteeseen, eikä sille tehdä ikäviä asioita väkisin, se alkaa luottaa tilanteeseen ja uskaltaa olla käsiteltävänä ihan eri tavalla