Kivaa Käsittelyä – Sopiiko osallistava käsittely kaikille?

”Ei tämän kanssa..” Oletko joskus törmännyt ajatukseen, ettei juuri x rotuisen tai tietyntyyppisen koiran kanssa voi tehdä osallistavaa käsittelyä? Ajatus voi olla joko jonkun muun suusta tullut tai omassa päässä, sillä se on todella yleinen! Meillä on kuitenkin hyviä uutisia, nimittäin ihan joka eläimen kanssa voi lähteä harjoittelemaan parempaa vuorovaikutusta ja taitoja stressittömämpiin käsittelytilanteisiin ❤️

 

Osallistava käsittely (cooperative care) on lähtöisin eläintarhamaailmasta, jossa on todettu eläimen kouluttamisen ja osallistamisen omiin hoitotoimenpiteisiinsä lisäävän hyvinvointia. Esimerkiksi valasta tai tiikeriä on myös vähän vaikea napata kainaloon ja hoitaa kyselemättä.. Osallistamalla eläintä tarve rauhoituksille vähenee, kun toimenpiteet saadaan tehtyä rauhassa, stressittömämmin.

 

Osallistava käsittely ei ole vain pelkkiä täydellisiä startti- ja stoppinappuloita, vaan se on yhdistelmä taitoja, temppuja ja ajatusmaailmaa kohti vuorovaikutteisempia, helpompia ja stressittömämpiä käsittelyhetkiä. Käsittelyn ympärillä pyörii paljon vanhentuneita ja pinttyneitä ajatuksia, joita on hyvä välillä pysähtyä pohtimaan! 

Oletko esimerkiksi pohtinut, miksi käytät niitä välineitä, mitä käytät? Tai miksi koira on juuri tietyssä asennossa hoidettaessa? Tai miksi leikkaat kynnet tietyssä järjestyksessä? Tai miksi ylipäätään oletamme, että koirien pitäisi automaattisesti sietää kaikkia hoitotoimenpiteitä?

 

Näitä ja muita olettamuksia haluamme lähteä haastamaan sekä antaa konkreettisia helppoja vinkkejä stressittömämpään käsittelyyn Kivan käsittelyn julkaisuilla! ❤️