Kivaa käsittelyä – Omaehtoinen käsittely, mitä se on?

Monimutkaisia temppuja vai johtajuusongelmia?

Keskusteluissa huomaa usein, että aika monella on hakusessa mitä tarkoitetaan omaehtoisuudella. Toiset ajattelee sen olevan joku hieno ja vaativa temppu, jonka vain harvat ja valitut pystyy ja jaksaa kouluttaa koirilleen ja toiset taas ajattelevat, että kun annetaan koiralle valtaa se istuu sitten kohta siellä ”johtajan” pallilla ja pistää koko perheen tanssimaan pillinsä mukaan. Kumpikin on näistä kuitenkin pikkasen hakoteillä…

Omaehtoisuus erityisesti hoitotoimenpiteisiin on pitkälti käytössä villieläinten kanssa tarhoissa työskenteleviltä kouluttajilla – on paljon turvallisempaa sekä eläimelle, että ihmiselle, opettaa eläimille tiettyjä käytöksiä liittyen hoitotoimenpiteisiin, joita se sitten omaehtoisesti toteuttaa ja tekee yhteistyössä ihmisen kanssa, kuin vaikka rauhoittaa tällainen eläin joka kerta. Esimerkiksi tiikereiden kanssa on turha lähteä painimaan ja fyysisellä voimalla yrittää pitää kiinni verikoetta otettaessa, mutta jos siihen liittyvät käytökset ja rutiinit ovat opetettu positiivisesti vahvistamalla, tämä onnistuu näppärästi yhteistyössä. Koirat eläiminä taas ovat niin domestikoituneita ja kuitenkin kooltaan pieniä, että näiden taitojen opettamista ei nähdä niin tärkeänä, koska pystymme tekemään nämä asiat myös väkisin ja ilman opettamista.

Rajoja ja rakkautta

Omaehtoisuus ei todellakaan tarkoita sitä, ettei koiralla ole mitään rajoja ja odotellaan, koska hänen ylhäisyytensä suostuu yhteistyöhön. Omaehtoisuutta toteutetaan tiettyjen raamien puitteissa – esimerkiksi ihminen päättää, koska kynnet leikataan ja koira saa sitten vuorostaan päättää tahdin. Ja sitä se on parhaimmillaan, vuoropuhelua ja molempien osapuolien kuuntelemista, kiva yhteinen koulutushetki kamalan pakkopullan sijaan. Kun aletaan opettaa hoitotoimenpiteitä omaehtoisiksi, lisätään pakkaan ”starttinappula”, jolloin koira alkaa muuttua passiivisesta aktiiviseksi. Pelkkä namien syöttely tai muu palkkaus on ihan hyvä tapa opettaa hoitotoimenpiteitä, mikäli koiralla ei ole pelkoja. Jos haluaa osallistaa koiraa ja varsinkin, jos sillä on pelkoja tai epäilyä tiettyjä hoitotoimenpiteitä kohtaan, voi sen viedä vielä astetta pidemmälle. Omaehtoisuus tarkoittaa siis sitä, että koira on mukana hoitotoimenpiteissä täysin vapaaehtoisesti ja pystyy vaikuttamaan valinnoillaan meidän toimintaan.

Omaehtoisuutta voi laajentaa myös muualle elämään – treeneihin, lenkeille, varusteisiin, sosiaaliseen kanssakäymiseen ym… Tämä ei kuitenkaan myöskään tarkoita sitä, että koira päättää kaiken ruoka-ajoista lähtien, vaan pieninä palasina voimme lisätä hallinnan tunnetta koiralle ja näin ollen lisätä myös kokonaisvaltaista hyvinvointia. Esimerkiksi treeneissä me voimme valita muutaman tehtävän ja koira saa valita, missä järjestyksessä ne treenataan tai voimme opettaa koiran valitsemaan palkkion, jolloin tiedämme varmasti, mikä sitä tänään motivoi. Lenkillä voimme välillä antaa koiran päättää suunnan – me päätämme, koska mennään ja voimme antaa koiran tehdä valintaa valjaiden ja kaulapannan välillä. Sosiaalisessa kanssakäymisessä taas voimme alkaa kiinnittää huomiota siihen, miten vastaamme koiran rapsuttelutoiveisiin tai leikkiinkutsuihin.

Mielekkyyttä rutiineihin

Mistä koirasi saa päättää? Saako se päättää milloin ja mitä se syö? Entä milloin tai missä ulkoillaan? Entä milloin leikitään? Entä milloin ja miten tehdään hoitotoimenpiteet? Milloin mennään aamupissalle?

Me määrittelemme pitkälti koiran elämän ja rutiinit. Pinttynyt ajatus on, että koiran tulee vain sietää rutiinit, eikä niiden kanssa kuulu tehdä mitään temppuja. Tämä on hassu ajatus, sillä samaan aikaan usein lajitreeneissä koulutetaan hyvinkin positiivisesti, mutta arki nähdään vain siedettävänä. Kun alamme miettimään koiran kokonaisvaltaista hyvinvointia, voi omaehtoisuutta lisätä arjessa sinne ja tänne. Erityisesti hoitotoimenpiteet aiheuttavat monella päänvaivaa tai ovat se pakollinen paha. Ja hoitotoimenpiteet ovat se pakollinen asia koiran hyvinvoinnista huolehtimisessa – kynnet on pakko leikata, turkki harjata, korvat puhdistaa, käydä suihkussa… Varsinkin turkkikoirien kohdalla hoitotoimenpiteet ovat todella iso osa elämää, joten tehdessämme niistä mielekkäitä myös koiralle, vaikutamme jo todella suuresti sen hyvinvointiin ja tottakai koiran ja omistajan väliseen suhteeseen. Kun koira oppii luottamaan, että se otetaan huomioon ja omistaja ei tee mielivaltaisia asioita, on sen paljon helpompi selviytyä myös ennalta arvaamattomissa, epämiellyttävissä tilanteissa. Suhdetta rakennetaan päivittäin ja aina välillä tulee tapahtumia, joissa suhde kokee kolauksen ja tapahtumia, joissa se vahvistuu. Mikäli tietoisesti vahvistamme tätä kouluttamalla positiivisesti ja kohtelemalla koiraa reilusti, kolaukset eivät tee niin suurta lovea suhteeseen. Koska rutiinit ovat se suurin osa koiran elämää ja mikäli se opetetaan vain sietämään, pahimmassa tapauksessa koira oppii vain opittua avuttomuutta, joka nostaa sen stressitasoja päivittäisessä elossa ja stressin vaikutukset jokainen varmasti tietääkin.

 

3 vinkkiä omaehtoisuuden lisäämiseen käsittelyyn

  1. Mahdollisuus poistua – anna koiralle tilaa. Mikäli se ei ole valmis tulemaan harjattavaksi/pesulle/kynsienleikkuuseen, anna sille aikaa miettiä. Usein koirat uteliaisuuttaan kuitenkin tulevat lopulta paikalle ja ovat yhteistyökykyisiä, kunhan ovat saaneet hetken miettiä. Ja toki ruhtinaallisesti palkkaa kun edetään! 🙂
  2. Mieti keskeyttämiskriteeri – jos koirasi on hoitotoimenpiteissä mukana, mutta huomaat ettei se ole kovinkaan mielissään, mieti jo etukäteen keskeyttämiskriteeri eli missä kohtaa lopetat hoitamisen ja odotat koiralta jotain merkkiä jatkamisesta. Kriteeri voi olla esimerkiksi pään poispäin kääntäminen.
  3. Vahvista luonnollista starttinappulaa – jos olet käyttänyt keskeyttämiskriteeriä ja napannut jonkin koiran tekemän toiminnon ”starttinappulaksi” eli merkiksi jatkaa hoitamista, lähde tietoisesti vahvistamaan tätä!

Jos olet kiinnostunut lisää omaehtoisuudesta erityisesti käsittelyssä, kannattaa liittyä facebook –ryhmään Positiivinen ja omaehtoinen käsittely sekä tsekata meidän käsittelyyn liittyvät koulutukset!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *