Harjoittelussa Pawsiteamilla – Vieraskynä

Milja oli elokuun ajan harjoittelussa Pawsiteamilla ja kirjoitteli ajatuksiaan tästä intensiivisestä kuukaudesta! Meillä oli hurjan hauskaa ja kiitos Miljalle, kun tulit tänne meille 🙂

Suunta kohti Turkua ja Pawsiteamia

Olen Milja Virranniemi, oululainen eläintenkouluttajaopiskelija ja innokas koiraharrastaja.

Heinä- elokuun vaihteessa pakkasin tavarat ja koirat autoon ja suuntasin kohti Turkua. Edessäni oli kuukauden mittainen harjoittelu Pawsiteamilla osana eläintenkouluttajaopintojani.

Turku – minkähänlainen kaupunki se on?

Kokemukseni Turusta olivat ennen tätä reissua hyvin vähäiset. Olin käynyt Turussa aikaisemmin vain pari kertaa: yhden kerran pesisleirillä ja pari kertaa satamassa suunnaten kohti Ruotsia.

Turku yllätti minut ja Turussa vierailleet perheenjäseneni, kuinka kiva kesäkaupunki se on. Vapaapäivinäni kävin Naantalissa Muumimaailmassa sekä Turun linnassa. Kauppahallissakin oli mukava piipahtaa ja ostaa paikallisia tuotteita. Keskustan ja sen lähistön lenkkeilyreitit sekä lähialueen koirametsät ja koirapuistot tulivat tutuksi. Aurajoki kiinnosti kovasti noutajia ja varsinkin ensimmäisinä päivinä joen varrella kävellessä meinasi olla pitelemistä, kun nuori noutaja halusi kovasti uimaan. Novascotiannoutajat herättivät ihastelua ihmisissä ja makkarakiskalla käydessä koirat kiinnostivat useita ihmisiä. Lenkkien aikana nähtiin vaikka ja mitä ja erityisesti juuri murrosikää lähestyvä Zeke oli ihmeissään kaikesta uudesta.

Pawsiteam – Suomen posiitivisin koirakoulu

Turku ja sen tarjoamat aktiviteetit olivat mukavia ja monipuolisia, mutta en minä niiden vuoksi Turkuun saakka matkustanut. Turussa toimiva Pawsiteam oli herättänyt mielenkiintoni jo vuoden alkupuolella: mikäs se semmoinen Suomen positiivisin koirakoulu oikein on?

Kun eläintenkouluttajaopintoni alkoivat keväällä ja opettajat puhuivat harjoittelusta, päätin olla yhteydessä Pawsiteamin Annaan. Itselleni hyvin jännittävän puhelun aikana sovimme kuukauden harjoittelun elokuulle. Olin aivan innoissani silloin ja edelleenkin päätös kysyä harjoittelupaikkaa juuri Pawsiteamille on asia, mistä olen erittäin iloinen.

Kuukausi oli erittäin intensiivinen eikä asiaa varsinaisesti auttanut se, että halusin olla joka päivä katsomassa koirakoulun tunteja. Laskin, että kuukauden aikana vietin kolme kokonaista vapaapäivää. Tämähän siis tarkoitti sitä, että tunteja tuli tarkkailtua oikeasti todella paljon ja muistiinpanoja kirjoitettua erittäin paljon. Kuukauden jälkeen minulle oli monta vihkoa täynnä tekstiä. Loppukuukaudesta kouluttajat jo naureskelivat minulle, että mitäs ihmettä niihin vihkoihin kirjoitan. Havainnoin, miten kouluttajat selittävät asioita, miten he keskustelevat kurssilaisten kanssa ja mitä kaikkea kouluttajat tekevät, jotta tunnit olisivat sujuvia ja kaikille mukavia.

Kuukauden aikana sain tutustua monipuolisesti erilaisiin kursseihin ja myös erilaisiin kouluttajiin. Tutuiksi tulivat niin pentu- ja arkitottelevaisuuskurssit, rallytoko- ja tokokurssit, sekä koiratanssi- ja hooperskurssit. Listasta varmasti unohtui monia kursseja, mutta kuukauden aikana tuli nähtyä todella hyviä kursseja ja listani erilaisista kurssiharjoituksista vain kasvoi. Pawsiteamilla on monia erilaisia kouluttajia ja oli hienoa huomata, kuinka monella eri tapaa asioita voidaan kouluttaa.

Edelleen näin kolmen viikon jälkeen harjoittelusta tuntuu siltä, että ajatukset ovat pyörällä päästä ja on vaikea muodostaa lauseita saati kokonaista tekstiä siitä, mitä kaikkea opin. Harjoittelussa oppimani asiat olivat todella laajoja asioita, jotka vaikuttavat niin kurssien suunnitteluun, toteuttamiseen, ilmapiiriin ja asiakkaiden kohtaamiseen. Tässä muutamia ajatuksia, mitkä ovat päällimmäisenä mielessä harjoittelun jäljiltä:

  • Pawsiteamilla jokainen koirakko, niin koira kuin ohjaaja kohdataan. Pienet kurssikoot mahdollistavat tämän, sillä kouluttajilla on aikaa katsoa jokaisen koirakon treenaamista ja pysähtyä siihen hetkeen keskustelemaan.

  • Pawsiteamin kurssien kouluttajina on alansa huippuja, jotka kouluttautuvat jatkuvasti.

  • Pawsiteamilla harjoituksissa ei edetä kiireellä eteenpäin, vaan jokaisella kurssikerralla on vain muutama asia, johon paneudutaan. Tällöin saadaan laadukasta toimintaa aikaiseksi ja myös kotona on helppo keskittyä muutamaan kotitehtävään.

Olen erittäin kiitollinen elokuusta ja siitä, että minut otettiin Pawsiteamin porukkaan heti mukaan. Useimmilla tunneilla pääsin myös neuvomaan kurssilaisia sekä toimimaan häiriönä esimerkiksi LAT-peliä pelatessa. Varsinaisen kouluttajan sairastuessa sain tuurata kouluttajaa ja se oli minusta todella hienoa, että minuun luotettiin niin paljon.

Palaan jatkuvasti harjoittelun aikana opittuihin asioihin ja pohdin, miten siirrän opittuja asioita omaan koirakouluuni. Harjoittelun myötä mm. pentutreffit ja pentukurssit kokivat uudistuksen. Sen lisäksi pyrin pienentämään harrastuslajien kurssien ryhmäkokoa, jotta jokainen saisi riittävästi ohjausta.

Kiitos Pawsiteam ja ihanat kouluttajat Anna, Sami, Milka, Lotta ja Saara!

Kiitos myös kaikki kurssilaiset, joiden tunteja sain olla tarkkailemassa ja kouluttamassa.

Milja toimii koirakouluyrittäjänä Oulussa nimellä Ihana Koiruus. Ihana Koiruus löytyy myös instasta ja facebookista! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *