Pentu puree!

Pentu puree! 🦖
Koira ja erityisesti pentu tutustuu maailmaan suullaan ja pentuikään kuuluu myös hampaiden vaihtuminen, joka saa ikenet kutiamaan ja pennun janoamaan pureskeltavaa. Puremista on myös montaa laatua – näykkimistä, ”väyläämistä”, kirputtamista jne ja nämä kaikki palvelevat hieman eri tarkoitusta.

Pentupuremiseen tarjotaan usein rankaisuun perustuvia koulutusmenetelmiä – pure takaisin, purista kuonosta jne. Nämä keinot varmastikin toimivat, koska ne tuottavat kipua. Siinä pentu myös oppii, että palkaksi uteliaisuudesta ja kontaktista meihin aiheutamme sille kipua. Joillekin pennuille tulee kohtauksia, milloin mikään ei auta ja pentu tuntuu vain mielipuolisesti hyökkivän kohti ja purevan – tässä usein taustalla on väsymys tai kiihtymys, minkä purkamiseen muulla tavoin pennun aivot eivät vielä pysty. Kuten ihmislapsetkin, koirat menevät ylikierroksille, kun väsyttää liikaa. Pureminen voi tutkimishalun lisäksi siis olla ilmentymä jostain negatiivisesta tunnetilasta – pennulla on ehkä väsy, nälkä, jano, jännitys, turhauma, kiihtymys ja se ilmaisee itseään meidän silmiimme päättömältä sekoilulta näyttävällä toiminnalla.

Purevassa pennussa ei ole vikaa, eikä se tahallaan ole ilkeä tai vihaa omistajaansa, jos se puree. Rankaisemisen sijaan onkin tärkeää lähteä miettimään, miksi pentu puree ja opettamaan pennulle, mihin tämä toiminta kannattaa suunnata tai miten pennun mielentilaa saisi rauhoitettua. Pennun puremista pitää myös jonkun verran sietää, sillä se ei synny täydellisten luopumiskäyttäytymisten ja itsehillinnän kanssa, vaan niitä opetellaan pikkuhiljaa yhdessä ihmisen kanssa. Purutyynyksi ei kuitenkaan tarvitse ruveta, vaan kannattaa koittaa aktiivisesti tarjota pennulle sallittuja asioita purtavaksi, opettaa vaihtoehtoisia temppuja, joita voisi tehdä puremisen sijaan sekä tietenkin harjoitella vihjeestä luopumista! Ja jos meno yltyy ihan hulluksi vaikkapa välillä iltaisin, ensisijainen selviytymiskeino on poistaa itsensä tulilinjalta ja pidempiaikaisena suunnitelmana opettaa pennulle rauhoittumispaikka, jossa voi purkaa kierrokset esim. kongin tai luun parissa ja nukahtaa turvallisesti rauhoittavien elementtien läsnäollessa.

Mikäli haluatte ammattilaisen apua ja ohjausta aiheeseen koiralähtöisesti, kannattaa tsekata Pawsiteamin kurssitarjonta! Kursseillamme harjoitellaan monipuolisesti arkea ja yhteistyötä helpottavia taitoja, joiden avulla opit myös ymmärtämään koiraasi paremmin.
Pennun puremiseen apua saa esim. pentukurssilta tai käytösneuvonnasta.