Koiran stressi

Tunnistatko koiran stressin?

Koira tärisee, läähättää, vinkuu… Nämä ovat klassisia merkkejä siitä, että koira on stressaantunut. On olemassa hyvää stressiä (eustressi), jota ilmenee kun koira on esimerkiksi innoissaan ja iloinen – vaikka treeneissä tai leikkiessä ja sitten on huonoa stressiä (distressi), jota ilmenee kun koiralla on ikävä olo – esimerkiksi kun koiraa jännittää, pelottaa tai sillä on vaikkapa kipuja. Tässä postauksessa keskitymme erityisesti jälkimmäiseen. Kokonaan stressiä emme pysty välttämään, mutta olisi tärkeää oppia tunnistamaan, miten oma koira ilmaisee stressiä ja myöskin tiedostaa, millaisissa tilanteissa koira stressaantuu.
Kun osaamme lukea stressieleitä, osaamme myöskin reagoida tilanteeseen ja auttaa koiraa selviytymään mahdollisimman pienellä stressikuormalla sekä panostaa palautumiseen stressaavan tilanteen jälkeen.

Stressi voi kroonistua, jos elämässä on useasti toistuvia stressaavia ja pelottavia tilanteita tai taustalla voi olla terveydellisiä haasteita (Mills et al, 2014). Krooninen stressi voi alkaa näkyä erilaisina ”käytösongelmina” esim. reaktiivisuuden lisääntymisenä lenkeillä, käsittelyhaasteina, ärtymyksenä, ruokahaluttomuutena, sähläämisenä jne. Toisaalta jo yksikin akuutti stressaava tapahtuma voi johtaa pitkäaikaisiin neurokemiallisiin muutoksiin (Koolhaas et al. 1997). Stressin tiedetään vaikuttavan alentavasti koiran elinikään sekä negatiivisesti terveydentilaan (Dreschel, 2010) ja heikentävän elämänlaatua.

Kuvissa on lueteltu monenlaisia niin akuutin kuin kroonisenkin stressin merkkejä – ja näitä on vielä enemmänkin. Jokaisella yksilöllä stressi ilmenee hieman eri tavalla ja onkin aina tärkeää katsoa kokonaisuutta! Esim. huuliaan lipova koira voi odottaa vesi kielellä herkkupalaa, jos vaikka harjoitellaan mukavia temppuja ja koiran koko muu keho viestittää rentoutta ja hyvää oloa. Mutta toisaalta taas huuliaan lipova, kyyristynyt ja poispäin katsova koira mitä luultavimmin viestittää epämukavasta olosta.

Mikäli arkeen sisältyy useita stressaavia tilanteita, kannattaa lähteä pohtimaan, miten tilanteita voisi helpottaa ja mahdollisesti kouluttaa koiralle vähemmän stressaaviksi. Usein käytösneuvonta on hyvä ratkaisu tilanteeseen.

Lähteet:
Dreschel (2010). The effects of fear and anxiety on health and lifespan in pet dogs. Applied Animal Behaviour Science, 125(3-4), 157-162.
Mills et al. (2014). Stress—Its Effects on Health and Behavior: A Guide for Practitioners. Veterinary Clinics of North America: Small Animal Practice, 44(3), 525-541.
Koolhaas et al. (1997). The temporal dynamics of the stress response. Neuroscience & Biobehavioral Reviews, 21(6), 775-782.