”Kyllä se kotona osaa” – mutta hallilla vain nuuskii. Onko tämä tuttu tilanne? Kyseessä voi ollakin osaamattomuden sijaan sijaiskäyttäytyminen.
Sijaiskäyttäytyminen = ”Koiraan itseensä kohdistuva käyttäytyminen, jolla ei ole selvää tarkoitusta ko. ympäristössä” (Pedretti et al, 2023). Tyypillisiä sijaiskäyttäytymisiä ovat mm. intensiivinen nuuskuttelu, rapsuttelu, veden latkiminen, nylkyttäminen, tassujen nuoleminen ja kirputtaminen (Stellato et al. 2017; Pedretti et al. 2023)
Sijaiskäyttäytymisen tarkoituksen uskotaan tällä hetkellä olevan koiran itsensä rauhoittelu ja näitä esiintyy usein jännissä ja kiihdyttävissä tilanteissa. Esimerkiksi sosiaalisissa tilanteissa, joissa koira ei ole ihan varma toisen aikeista tai toiveista. Jos treeneissä tilanne on liian hankala tai ohjeet epäselvät, saattaa koira alkaa haistella intensiivisesti, rapsuttelee itseään tai alkaa nylkyttää ihmistä/kassia tmv. Eläinlääkäriaseman aulassa koira voi olla nenä tiukasti maassa, rapsutella tai haukotella voimakkaasti.
![](https://www.pawsiteam.fi/wp-content/uploads/2024/04/CB336F1C-2958-4A68-BAB6-7D8D5E0A3F2B-400x400.png)
Näiden käyttäytymisten ilmentyminen voi kertoa myös koiran ”sisäisestä” ongelmasta eli esim. terveyshaasteista tai jostain muusta asiasta arjessa, joka ylläpitää kroonista stressiä (Beerda et al, 2000). Tällöin kiihtyminen ja jännitys myös tuntuvat intensiivisemmiltä. Varsinkin jos käyttäytyminen on uutta tai todella voimakasta, kannattaa kääntyä eläinlääkärin puoleen.
![](https://www.pawsiteam.fi/wp-content/uploads/2024/04/03E67C9A-EDF3-4E5F-AACF-75358CB167F9-400x400.png)
Seuraavan kerran siis kun koira ei ”tottele” ja alkaakin esim. nuuskutella, nylkyttää, rapsutella, haukotella tmv, mieti mikä saa koiralla konfliktin siinä tilanteessa aikaan ja miten voisit auttaa koiraa selviytymään tilanteesta paremmin!
Koirat kertovat meille kyllä eleillään ja käyttäytymisellään tunnetilastaan, meidän pitää vain oppia kuuntelemaan
![❤️](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/ted/2/16/2764.png)
Mikäli jokin koiran käyttäytymisessä mietityttää, kannattaa olla meihin yhteydessä ja varata esim. yksityistunti.
Jos käyttäytyminen alkaa äkisti, on aina syytä vierailla eläinlääkärissä.
Yhteistyöklinikoidemme lisäksi löydät Kiva Käsittelijä -klinikat täältä
![](https://www.pawsiteam.fi/wp-content/uploads/2024/04/66146738-95A3-4D50-97A4-8FE07F971D08-400x400.png)
Lähteet:
Pedretti et al. (2023) Appeasement function of displacement behaviours? Dogs’ behavioural displays exhibited towards threatening and neutral humans, Animal Cognition
Stellato et al. (2017) Assessment of fear-related behaviours displayed by companion dogs (Canis familiaris) in response to social and non-social stimuli, Applied Animal Behaviour Science
Beerda et al. (2000) Behavioural and Hormonal Indicators of Enduring Environmental Stress in Dogs. Animal Welfare.
Tekstin on kirjoittanut Anna Sydänheimo. Anna Sydänheimo on eläinten käyttäytymistieteilijä, eläintenkouluttaja (at) sekä hän tekee väitöskirjatutkimusta koirien hyvinvoinnista. Anna kouluttaa eläinalan ammattilaisia kehittämässään Kiva Käsittelijä -koulutusohjelmassa sekä toimii vastuuopettajana koirien hyvinvointivalmentajien koulutusohjelmassa. Anna on perustanut koirakoulu Pawsiteamin ja toiminut kouluttajana jo yli 10 vuoden ajan niin eri harrastuslajien, arjen taitojen kuin ongelmallisten käyttäytymisten parissa. Vankan teoriaosaamisen lisäksi Annalla on laaja kokemus erilaisista koirista.