Piloille hemmoteltu koira?

Piloille hemmoteltu koira

Oletko joskus kuullut, että olet ”hemmotellut koiran piloille”? Tai ettei koira saisi ikinä päättää milloin mm. leikitään tai syödään tai tehdään yhtään mitään, koska silloin se on niskan päällä ja kohta päättää kaikesta kaiken ja luultavasti valtaa koko maailman?

Koiran tarpeiden täyttäminen ei aiheuta käytösongelmia, mutta niistä nipistäminen aiheuttaa hyvinvointiongelman.
Yksi koiran suurimmista tarpeista on positiivinen, sosiaalinen vuorovaikutus omistajan kanssa.

Kuriton koira?

Monesti pohditaan, miten koiran saa kuriin ja usein ohjeistetaan, että hemmottelu pitäisi lopettaa. Perinteisesti tässä lähdetään vähentämään koiran saamaa huomiota. Koiraa ei tarvitse saada sen erityisemmin kuriin, vaan tärkeämpää on ymmärtää, mitä tarpeita koiralla on. ”Ongelmakoirat” voivat monesti käyttäytyä ihmisten mielestä hankalasti, vaikka todellisuudessa ne yrittävät saada tarpeitaan täytettyä. Monesti siis koiran huomionhakuisuus, pomottaminen, kurittomuus tai muu hankala käyttäytyminen saattaakin johtua puhtaasti vain siitä, että koira ei ole saanut tarpeeksi huomiota ja sosiaalista kanssakäymistä.

Sosiaalisuuden tarpeesta kiristämiseen perustuva ”koulutus” on henkistä väkivaltaa. Siihen liittyy esim. ajatukset siitä, ettei koiran leikkialoitteisiin saisi ikinä vastata, vaan ”ihminen päättää koska leikitään”… Tai ”jääkausi/huomioimattomuuskausi” -niminen menetelmä, jossa koiraa ei huomioida ollenkaan. Totta kai koira lamaantuu jossain vaiheessa ja vaikuttaa ”hyvin tottelevaiselta”, sekä on ylitsepursuavan onnellinen pienestäkin huomionosoituksesta. Kyllä sitä itsekin masentuisi ja lamaantuisi, jos perheenjäsenet yhtäkkiä lakkaisivat puhumasta ja huomioimasta olemassaoloasi.

Meillä on todella tärkeä rooli koiramme elämässä

Koiria on vuosituhansien saatossa jalostettu toimimaan ihmisen kanssa, elämään ihmisen kanssa, olemaan ihmisen parhaita ystäviä. Koirat ovat moniin muihin eläimiin verraten hyvin kiinnostuneita ihmisistä ja haluavat vuorovaikuttaa ihmisten kanssa. Useissa tutkimuksissa onkin huomattu, että koiran ja omistajan suhde vastaa aivo- ja hormonaalisella tasolla samaa, kuin lapsen ja vanhemman suhde. Meillä on todella tärkeä rooli koiramme elämässä.

Huomion suhteen ei siis missään nimessä kannata lähteä nuukailemaan, vaan mieluummin vastataan koiran sosiaalisiin tarpeisiin parhaamme mukaan – tällä on yleensä positiivinen hyvinvointivaikutus.

Koira voi olla elämässämme, ystävänämme, verrattain vain vähän aikaa, mutta me olemme yleensä koiran paras ystävä ja elämän keskipiste koko koiran elämän ajan. Siinä on aika iso vastuu, joten koitetaan kantaa se mahdollisimman hyvin! ❤️

5 vinkkiä sosiaalisen tarpeen täyttämiseen

Koiran sosiaalista tarvetta voi helposti täyttää yhteisellä, kivalla ja paineettomalla tekemisellä. Kokeile esimerkiksi lisätä jotain seuraavista asioista koirasi päivittäiseen arkeen ja havainnoi, vaikuttaako tämä esimerkiksi siihen, kuinka paljon koira hakee huomiota sinulta.

  1. Yhdessä nukkuminen 
    – Koiran kanssa yhdessä nukkuminenkin on sosiaalista aikaa. On tutkittu, että etenkin naiset nukkuvat paremmin koiran vieressä. Mikäli et halua koiraa sänkyyn, kannattaa koiran peti siirtää esimerkiksi sängyn viereen, jolloin voit vaikkapa nukkumaan mennessä rapsutella koiraa ja olette silti vierekkäin.
  2. Yhteisten virikkeiden tekeminen arjessa
    – Koiran virikkeistäminen on tärkeää hyvinvoinnin kannalta. Monet virikkeet aktivoivat enemmän vain koiraa, joten mieti millaisia yhdessä tehtäviä virikkeitä voisit lisätä arkeen. Voitte vaikka yhdessä repiä pahvilaatikoita, etsiä kadonneita aarteita tai voit kannustaa koiraa vaikkapa älypelien parissa.
  3. Läsnäolo lenkillä
    -Hektisessä arjessa lenkkeilykin saattaa muodostua enemmän suoritukseksi, jossa me olemme omissa ajatuksissamme tai kuuntelemme vaikkapa musiikkia. Koira toki hyötyy kaikesta ulkoilusta, mutta olemalla läsnä koiran kanssa, kuuntelemalla minne esimerkiksi koira haluaa mennä ja ihmettelemällä yhdessä luontoa, saat lenkkeihin sisällytettyä vielä enemmän laadukasta sosiaalista aikaa.
  4. Uusien taitojen opettelu
    – Uusien taitojen opettelu positiivisesti vahvistamalla tekee hyvää molemmille! Oli taidot sitten arkeen liittyviä, uusia temppuja tai vaikkapa johonkin harrastuslajiin liittyviä taitoja, kaikki yhteinen positiivinen opettelu vahvistaa suhdettanne.
  5. Osallistavan käsittelyn harjoittelu
    – Jokaiselta koiralta pitää vähintään lyhentää kynnet säännöllisesti, toisilla on rutkasti enemmän rutiinihoitotoimenpiteitä. Näiden harjoittelu osallistavasti, vuorovaikutuksessa, lisää paljon positiivista sosiaalista kanssakäymistä koiran kanssa. Lisää harjoitushetkiä vaikka muutama viikkoon ja huomaat nopeasti eron.

    Lisää ideoita ja opastusta yhteiseen kivaan tekemiseen saat Pawsiteamin kursseilta.
    Kurssit tarjoavat viikottain uusia harjoitteita, joita voit tehdä yhdessä koiran kanssa arjen lomassa. Kouluttajan avustuksella löydätte juuri teille parhaat tavat pitää hauskaa yhdessä!