Kiva kuonokoppa – joka koiran tärkeä turvataito

Miksi kuonokoppa?

Turvaa koiralle

Kuonokoppaan tutustuminen ja sen positiiviseksi tekeminen on tärkeä taito jokaikiselle koiralle! Koskaan ei voi tietää, mitä tulee tapahtumaan – esimerkiksi onnettomuus tai jokin muu vastaava shokkitila voi saada kilteimmänkin koiran puolustamaan itseään. Jos näissä tilanteissa kuonokoppa on tuttu ja turvallinen asia, voi se jopa rauhoittaa koiraa.

Olen itse joutunut kahteen otteeseen käyttämään kuonokoppaa sen varsinaisessa merkityksessä, eli estämään koiraa puremasta. Nämä molemmat kerrat ovat tapahtuneet niiden maailman sosiaalisimpien ja kilteimpien koirien kanssa. Toinen juoksi päin koripallotelinettä ja halvaantui takapäästä – eläinlääkärille mentäessä koira oli niin kipeä, että olisi varmastikin purrut hoitajaa, jollei koppa olisi ollut päässä. Näin saatiin koira rauhoitettua ja tutkimuksiin. Toisella puhkesi epilepsia, jonka jälkitilassa koira oli erittäin aggressiivinen – jo ennen kohtauksia kivaksi opetettu kuonokoppa auttoi koiraa ”palaamaan tähän maailmaan” ja toisaalta me ihmiset uskalsimme nopeammin mennä koiran luokse. Koiralla oli myös kuonokoppa siitä lähtien melkein kaikkialla vähintään mukana, sillä koskaan ei tiennyt, missä kohtaus iskee.

Koskaan ei siis voi tietää, mitä elämä eteen heittää ja onkin hyvä olla valmiina tukitaitoja näiden vaikeimpienkin juttujen yli!

Turvaa ympäristölle
Eläinlääkäriasemat ovat ottaneet jo osittain rutiiniksi kuonokopan pukemisen hoitotilanteessa, mikä on erittäin fiksu työturvallisuustoimenpide. Eläinlääkäriasema sekä toimenpiteet voivat olla koiran mielestä jännittäviä sekä jopa kivuliaita, joten reaktiosta ei aina voi olla varma. Kuonokoppa rauhoittaa niin ihmisiä koiran ympärillä, kuin usein koiraa itseäänkin.

Kuonokoppa rauhoittaa niin omistajaa/käsittelijää kuin yleensä koiraakin ja näin ollen saadaan jonkin ahdistavan asian, esimerkiksi hoitotoimenpiteen, jännityksen oravanpyörä katkaistua. Koiralle myös turvallisin vaihtoehto on oma kuonokoppa, ja olisikin hyvä, jos koira tuotaisiin klinikalle jo lähtökohtaisesti kuonokoppa päässä.

Tulee kuitenkin muistaa, että kuonokoppa on ”airbag”. Se ei siis estä törmäystä vaan suojaa isommilta vahingoilta. Kuonokopan lisäksi tulee siis aina treenata myös mielentilaa ja muuta ko. aiheeseen liittyvää! Jos koira pelkää eläinlääkärillä/käsiteltäessä, on koko tilannetta treenattava positiivisesti vahvistamalla ja omaehtoisuutta tukemalla, rauhallisesti siedättäen ja vastaehdollistaen.
Kuonokoppa on kuitenkin hyvä tukitaito rentouttamaan tilannetta.

Kuonokopan opettaminen kivaksi

Tukitaidot
Kuonokopan tärkeimpiä tukitaitoja ovat kuonokosketus ja pään alueen käsittely.

Alkuun voi harjoitella kuonokosketusta pelkästään käteen. Kun se alkaa sujua, voi kuonoa työntää erilaisiin ”kuppeihin” ja tötsiin ja samalla lisätä kestoa. Videolla näkyy alkuun treenaamista jalkapallotötsän, sekä kertakäyttökahvikupin kanssa. Kaikkea kannattaa koittaa, jotta koiralle tulee luontaiseksi kuonon tunkeminen eri paikkoihin. Jos kuono tuntuu jännittävältä, voi aloittaa myös “suuremmin” eli esimerkiksi pään pujottamisella vaikkapa pyykkinarusta tehdyn renkaan läpi. Tässä kannattaa kuulostella koiraa, mikä sille tuntuu rennoimmalta. Pään pujotus on myös hyvä treeni kauluria varten.

Kun ollaan saatu kestoa ja varmuutta kuonokosketukseen, voi lähteä lisäämään myös hieman häiriötä ja “pään koskettelua” remmejä silmälläpitäen. Heiluttele aluksi vain kättä pään ympärillä ja palkkaa koiraa tiheästi siitä. Sen jälkeen voi esimerkiksi silittää, nostaa hieman korvaa jne.. Niin, että koiralla on kokoajan rento olo ja palkkaa tulee.

Kun kuono menee sujuvasti esim. pahvimukiin ja pään käsittely sujuu, voidaan mukaan ottaa oma kuonokoppa. Kuonokopan tulisi istua mukavasti koiralle niin, että se pystyy läähättämään ja syömään koppa päässä. Kopan kanssa parhaita ”nameja” ovat pursotettavat tahnat, esimerkiksi kaupasta kinkkupasteija tai maksamakkaratahna.

Kopan opettamisen vaiheet
Istu koiran tasolle ja ota kuonokoppa käteesi/syliisi. Muista että koiran on tarkoitus laittaa itse kuono koppaan, eli älä koskaan työnnä koppaa koiraa kohti vaan pidä kädet vakaina.

Palkkaile joka vaiheesta mahdollisimman hyvillä herkuilla. Aluksi kannattaa aina heittää palkka poispäin, jotta koira voi tulla uudestaan tutustumaan koppaan. Tästä saa myös hyvää informaatiota siitä, jännittääkö koppatreeni sitä, vai tekeekö se innoissaan. Toista vaiheita 5-10 toistoa, muutamia kertoja ja siirry seuraavaan vaiheeseen, kun koira suorittaa vaihetta innokkaasti ja rennosti. Jos koiralla jostain syystä kestää tai se on haluton jatkamaan, voi olla, että on edetty liian nopeasti. Siirry tällöin takaisin helpompiin harjoituksiin.

Muista pitää treenit lyhyinä, yleensä korkeintaan 2 vaihetta per treeni!

Esimerkkivaiheet eli kriteerit

1. Koppa ohjaajan käsissä, koira haistelee kuonokoppaa – palkka aina heitettynä poispäin
2. Koira laittaa kuono koppaan – palkkaa heitettynä poispäin
3. Koira laittaa innokkaasti kuonon koppaan – voit välillä palkata kuonokopan sisältä muutamia kertoja nopeaan tahtiin ja sitten taas poispäin. Näin saadaan kestoa
4. Jos kuonokopassa on remmit käännettynä kopan alle, avaa ne ja tee vaiheet 1-3 uudestaan
5. Kun koira pitää hetken kuonoa kopassa, heiluttele kättä koiran pään vierellä ja palkkaa tästä
6. Kun koira sietää käsihäiriön ottamatta kuonoa pois kopasta, laita kuonokopan remmi niskan taakse
7. Kun koira pitää kuonoa kopassa, vaikka remmi on niskassa, laita koppa kiinni ja anna paljon palkkaa – tee aluksi hyvin lyhyitä pätkiä ja pidennä pikkuhiljaa
8. Kun koira laittaa innokkaasti kuonon koppaan, antaa laittaa sen kiinni eikä heti häiriinny, ala yleistää koppaa erilaisiin paikkoihin. Tee kivoja asioita kuonokoppa päässä ja syöttele paljon!

Tärkeää on, että kuonokopasta tulee kiva temppu pakollisen pahan sijaan!
Kuonokoppaa tulisi yleistää kivoihin asioihin, eli reippaasti vaan lenkille ym koppa päässä. Näin koira ei yhdistä sitä vain negatiivisiin tilanteisiin, vaan koppa itsessään on yksi väline siinä, missä esimerkiksi valjaat, kaulapanta tai hihna.

Hyviä koppatreenejä! Voit jakaa niitä myös sosiaalisessa mediassa #kivakuonokoppa
Kaikki videot on kursseiltamme ja niissä esiintyy kurssilaisiamme sekä kouluttajiamme omien koiriensa kanssa ❤️

Jos kopan kouluttaminen askarruttaa, käydään sitä läpi mm. Pätevä Potilas – sekä useilla eri kursseillamme ja yksityistunneilla.
Ota rohkeasti yhteyttä, niin laitetaan kuonokoppatreenit alkuun myös teillä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *