Kivaa käsittelyä – Miten helpottaa eläinlääkärikäyntejä?

Eläinlääkärikäynnit eivät yleensä ole kovin mukavia rapsutteluhetkiä, vaan niissä useimmiten tapahtuu jotain epämiellyttävää. Myös omistajat reagoivat koiriensa stressiin, eikä tämä varsinaisesti helpota tilannetta, vaan syntyy oravanpyörä, jossa omistaja jo valmiiksi stressaa koiran stressaavan, jolloin koira alkaa stressata enemmän, joka taas johtaa omistajan suurempaan stressiin… Eräässä tutkimuksessa 28% koiranomistajista totesi pelkän eläinlääkärikäynnin ajattelun olevan stressaavaa ja 38% kertoi koiransa ”vihaavan” eläinlääkärikäyntejä. (Volk. et al. 2011)

Mikäli siis eläinlääkärissä käynti ei ole teidän lempiasioita, ette ole yksin. Käyntejä varten voi ja kannattaa kuitenkin treenailla erilaisia taitoja, joiden avulla niistä saa ainakin hiukan vähemmän stressaavaa.

Pakollinen paha vai treenattava juttu

Eläinlääkärissä on pakko käydä. Vähintään rokotuksilla ja suurimmalla osalla koirista tulee enemmän tai vähemmän käyntejä elämänsä aikana myös muissa merkeissä. Usein eläinlääkärikäynnit koetaan sen verran epämiellyttäviksi, että ajatus ”äkkiä pois alta” tuntuu houkuttelevammalta, kuin noiden epämiellyttävien juttujen treenailu. Treenailu kuitenkin kannattaa pitkässä juoksussa, sillä koiran kokema stressi on huonoksi sen yleiselle hyvinvoinnille – vaikka se olisikin lyhytaikaista.

Joskus saatta olla aiheellista rauhoittaa koira tutkimuksia varten, mikäli se stressaa paljon ja esimerkiksi puolustaa itseään aggressiivisesti. Näissä tapauksissa tulee kuitenkin muistaa, että rauhoittaminen itsessään ei paranna koiran asennetta eläinlääkäriä kohtaan, vaan saattaa pidemmällä aikavälillä pahentaa sitä. Tähän ei siis kannata tuudittautua, vaan käyttää sitä keinona vain silloin, kun koiran taidot ja mielentila eivät vielä ole valmiit tekemään toimenpiteitä yhteistyössä.

Käsittelytaitojen, varsinkin rutiinitoimenpiteiden treenaaminen, tekee myös omistajalle luottavaisemman olon. Kun koira tietää, mitä tulee tapahtumaan ja omistaja tietää, että tätä on treenattu hyvällä menestyksellä, ilmapiiri on yleensä hyvin paljon rennompi. Kun asioita treenataan koiran tahtiin, omaehtoisesti, tulee niistä yleensä vahvoja ja positiivisia temppuja. Tuttujen asioiden yhdistäminen jänniin tilanteisiin rentouttaa koiraa, joten vaikka koira sitten treenaamisen jälkeenkin tuntuisi hermostuneelta, tutun kaavan läpikäyminen saattaa saada jännityksen laukeamaan.



Muista kysyä!

Jos olet käynyt harjoittelemassa eläinlääkäriasemalla ennen ”oikeaa” aikaa ja tiedät, että esimerkiksi odotushuoneessa olo stressaa koiraasi, kysy pääseekö suoraan toimenpidehuoneeseen odottamaan. Tai joskus jokin rutiinitoimenpide voikin olla paljon vähemmän stressaavampi suorittaa ulkona. Jos epäilet, että jokin asia stressaa koiraasi suuresti, kannattaa henkilökunnalta aina kysyä, onko mahdollisuutta toimia toisin, ehkä vähemmän stressaavalla tavalla. Useimmissa paikoissa nämä asiat ovat toteutettavissa ja toisaalta mikäli ei, siihen osataan yleensä antaa hyvä syy. Pakkotilanteissa kannattaa aina miettiä koiraa vähiten stressaava vaihtoehto ja muistaa aloittaa harjoittelu näiden jälkeen taas paljon matalammin kriteerein.

Uskon, etteivät eläinlääkärit myöskään pane pahaksi sitä, että toimenpiteen aloittamiseen voi mennä minuutti-pari kauemmin oikeaa mielentilaa etsiessä, jos se kuitenkin vähentää toimenpiteen aiheuttamaa stressiä, nopeuttaa itse toimenpidettä sekä ennen kaikkea ehkäisee sillä ja tulevilla kerroilla purutapauksia tai muuta ikävää, työturvallisuutta vaarantavaa toimintaa. Yhteistyö omistajan, eläinlääkärin ja hoitajien välillä tulisikin olla pääasia, sillä jokainen heistä varmasti haluaa toimia eläimen parhaaksi.

Neljä vinkkiä parempiin eläinlääkärikäynteihin

1. Käy harjoittelemassa ilman ajanvarausta

Lähes kaikille eläinklinikoille saa mennä treenailemaan odotushuoneeseen. Rakenna koirasi eläinlääkäripankkitilistä paksu hakemalla positiivisia kokemuksia jännässä ympäristössä. Kun odotushuoneeseen meno on tuttua ja koira pystyy ehkä jopa rentoutumaan siellä, myös eläinlääkärireissut sujuvat paremmin.

2. Treenaa tukitaitoja
Kaikki tuttu on turvallista. Treenaa siis ainakin matto, kuonokoppa ja muutamia rentouttavia palautustemppuja, sekä tietysti käsittelyä!

3. Palkitse koiraa
Jollei koirasi ole menossa nukutettavaksi tai verikokeisiin, joissa tulee paastota, kannattaa palkitsemiseen satsata. Mitä vaikeampi tilanne, sitä paremmat palkat eli eläinlääkärissä kinkku- ja maksapasteijat esiin!

4. Tee mielikuvaharjoituksia
Jos itse stressaat kovasti etukäteen klinikalle menoa, tee mielikuvaharjoituksia, kuinka kaikki treenaamanne asiat sujuvat hyvin klinikalle mentäessä. Tällöin luultavasti luot itse myös rauhallisemman ilmapiirin, johon koiran on helpompi rentoutua.

Meillä Pawsiteamilla pyörii Pätevä potilas –kurssi, joka on toteutettu yhteistyössä Kaarinan elänlääkäriaseman kanssa. Kurssilla opetellaan näitä taitoja jokaisen koirakon ominaisuudet huomioon ottaen, myös eläinlääkäriasemalla.

Lähteet:
Edwards, P., Smith B., McArthur, M., & Hazel S. (2019) Fearful Fido: Investigating dog experience in the veterinary context in an effort to reduce distress
Volk, J., Felsted, K., Thomas, J., Siren, C., (2011) Executive summary of the Bayer veterinary care usage study

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *