Pennun kasvattaminen ja koulutus mietityttää uusia omistajia ja neuvoja satelee sieltä täältä ja suurin osa onkin hyviä, osaan voi olla hyvä suhtautua varauksella. Kokosimmekin kouluttajiemme kanssa yhteen pentufaktoja – sarjan, jossa pureudutaan pennun kouluttamisen ja pentuarjen tärkeisiin kulmakiviin. Pentufaktat ovat asioita, joihin pennun kanssa kannattaa keskittyä ja joita me eläintenkouluttajat olemme työssämme kohdanneet ja kokeneet tärkeiksi.
Pennun tullessa taloon kaikki on uutta ja jännittävää – niin omistajille, kuin pennullekin. Uusi ympäristö, uudet ihmiset ja uusi perheenjäsen pistävät pakan hiukan sekaisin. Kannattaa aina rauhassa tutustua omaan pentuun yksilönä ja opetella yhdessä se omannäköinen, teille sopiva arki. Vuorovaikutus ja turvallisuus ovat avainsanoja pennun kasvaessa ja kehittyessä, kun asiat saadaan opeteltua yhdessä koiran kanssa, ne usein jäävät pysyviksi toimintatavoiksi ja auttavat kohti harmonisempaa arkea.
Pawsiteamilla pyörii koko ajan pentukurssit, jotka ovat ammattilaisten suunnittelemia kokonaisuuksia ja tähtäävät siihen, että pennun kanssa saadaan arjen asiat sujumaan alusta lähtien vuorovaikutuksessa, positiivisesti kouluttaen. Kaikki koulutuksemme perustuvat viimeisimpään tutkittuun tietoon koirista ja siihen, mikä on paras tapa rakentaa suhdetta pentuun koiran kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja etiikan näkökulmasta katsottuna. Pentukurssi onkin hyvä investointi tulevaisuuteen, sillä sen avulla saa heti ammattitaitoista tukea alkutaipaleelle ja tämän avulla voi välttää suurimmat karikot tulevaisuudessa. Pawsiteamin pentukursseilla olemme auttaneet jo tuhansia pentuja omistajineen kohti harmonisempaa yhteiselämää.
Pentufakta no.5 Anna pennun olla koira
Usein pennun ottaessa on jo hurjia suunnitelmia – tästä pennusta tulee harrastuskoira/kotikoira/kiva koira. Kaikki nämä lataavat jotain odotusarvoja siihen, mitä pennun tulisi oppia ja osata. Pennun kanssa maltti on kuitenkin valttia – panostamalla perusteisiin luot parhaan pohjan teidän yhteiselle taipaleelle.
Pennun kannattaa antaa olla koira – pennut oppivat hurjan nopeasti, mutta pysähdy hetkeksi miettimään mitkä taidot pennun elämän kannalta ovat oikeasti niitä tärkeimpiä. Pentu tuntuu imevän itseensä kaiken ja oppivan hyvin nopeasti. Tällöin voi helposti tulla ”vauhtisokeus”, milloin tekee mieli opettaa äkkiä pennulle kaikki lajitemput ja sirkustemput, jotta harrastuskoiran ura urkenee nopeasti tai voi esitellä hauskoja temppuja vieraille. Some on täynnä mitä hienoimpia videoita, joissa pienet pennut osaavat jo vaikka mitä koeliikkeitä ja tuntuu siltä, että jollei vaikkapa sivulletulo ole täydellisesti hallussa pennun ollessa alle 6 kk, on koko harrastuselämä pilalla. Tämä ei kuitenkaan ole totta ja pennun kanssa kannattaakin panostaa perusasioihin. Harrastuslajien vaatimat liikkeet voivat olla fyysisesti pennulle hyvin haastavia ja toisaalta ne tulevat hyvinkin nopeasti, kun pohjat ovat kunnossa.
Kannattaa siis malttaa mieli erilaisten lajitaitojen suhteen ja eritoten panostaa arjen tärkeimpiin taitoihin, kuten maailmaan tutustumiseen, kontaktiin, rauhoittumiseen, motivaatioon ja käsittelyyn sekä tietysti oppimaan oppimiseen. Jos mietitään pennun – tai aikuisen koiran – elämää, arki on hallitseva osa sitä. Jos jo pennusta lähtien pystyy luomaan ajatuksen, että omistajan kanssa kaikki tilanteet ovat vuorovaikutustilanteita, päästään helpommin yhteistyössä lopputuloksiin. Pennulle kannattaa opettaa useita arjessa ja harrastuksissa vaadittavia taitoja pienin palasin, ilman suuria tavoitteita – yhdessä hauskaa pitäen ja aina vahvistaen haluttuja asioita. Pennun ehdottomasti tärkein tehtävä on kuitenkin oppia olemaan koira – tutustua maailmaan, kaivaa, juosta, riehua, purra, leikkiä, hepuloida, haistella ja ennen kaikkea pystyä tekemään näitä ja kokeilemaan elämää ilman pelkoa rankaisusta.
Koulutuksen tulisi aina perustua positiiviseen vahvistamiseen ja siihen, että on sallittua kokeilla ja asioita tehdään yhdessä, vuorovaikutteisesti. Opettele siis neuvottelemaan pennun kanssa! Koulutuksessa ei ole kyse siitä, että me muokkaamme koiran haluamaamme muotiin, vaan siitä, että molempia osapuolia kuunnellaan ja tehdään yhdessä. Treenailun tärkeimpiä kulmakiviä onkin oppia tuntemaan oma pentu ja se, mitkä asiat juuri tämä yksilö kokee vahvistavana. Innostuuko pentusi leikistä enemmän kuin ruuasta? Onko sille mielekkäämpää saalistaa namia, kuin saada se suoraan suuhun? Haluaako se haistella vai katsella maailmaa? Innostuuko se vauhdikkaista asioista vai nautiskeleeko se rauhallisista jutuista? Vai jännittääkö sitä kenties jotkin tilanteet ja miten sitä pystyisi parhaiten tukemaan niissä. Ja miten ylipäätään se ilmentää jännittymistä? Meneekö se matalaksi, vai tuleeko hirveä hepuli? Pentuun tutustuminen ja havainnoiminen on äärimmäisen tärkeää, sillä sen avulla rakennamme pohjan yhteiselle arjelle. Rotutyyppi voi antaa jotain viitteitä siitä, mikä mahdollisesti pentua motivoi, mutta jokainen on yksilö ja meidän kannattaakin käyttää aikaa havainnoiden, mistä juuri se meidän pentu pitää tai ei pidä. Näitä ihmetellessä kannattaa taas kerran muistaa, että sillä on iso vaikutus kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, opetetaanko asioita koiraLLE vai koiran kanSSA.
Meillä kaikilla on rajallinen määrä resursseja – pitää käydä töissä, hoitaa koti, perhe, muut koirat jne… Joten kannattaa panostaa se aika, minkä pystyy, perusasioihin. Jos on ”ylimääräistä” aikaa ja pennulla ylimääräistä energiaa kaiken perustaitojen opettelun ja riittävien unien jälkeen, voi lähteä miettimään temppujen kouluttamista tai lajitemppujen alkeita. Nämäkin ovat hyödyllisiä ja hauskaa yhdessä tekemistä varsinkin sitten siinä vaiheessa, kun pentu kasvaa ja maailmaan on tutustuttu. Niiden ei kuitenkaan kannata olla prioriteettilistalla no. 1 kun pentu kotiutuu, vaan ensimmäiset kuukaudet kannattaa panostaa perusteisiin!
Meidän pentukursseilla panostetaan nimenomaan perusasioihin. Seitsemän viikon kurssi on monen kouluttajan yhdessä suunnittelema ja testaama kokonaisuus, johon sisältyy työkaluja oleellisimpien perustaitojen opettamiseen. Tärkeintä on saada hyvä startti yhteiselämälle vuorovaikutuksen ja positiivisen vahvistamisen avulla. Haluammekin tarjota mahdollisimman kattavan kokonaisuuden siitä, mihin kannattaa ensimmäisten kuukausien aikana keskittyä ja miten ne saa koulutettua nykytiedon valossa positiivisesti ja tehokkaasti.
Hieman vanhemmille, pentukurssin käyneille pennuille on erikseen suunnattu lajitaitojen alkeisiin keskittyvä Tulevaisuuden tähdet -kurssi, jossa lähdetään pienin askelein miettimään harrastavan koirakon tukitaitoja ja panostetaan eritoten motivaation pohtimiseen ja vuorovaikutukseen lajitreeneissä.