Rakkaudesta lajiin: Rally-toko

Mitä on Rally-toko?
Rally-toko on laji, jossa on elementtejä tokosta, koiratanssista ja agilitystä. Se tehtiin palvelemaan ns. tavallisia koiranomistajia, jotta kaikilla olisi mahdollisuus harrastaa. Rally-tokossa tärkeintä ei ole pilkuntarkka seuraamispaikka tai teknisesti täydelliset suoritukset, vaan se, että sekä koiralla että ohjaajalla on hauskaa.

Rally-tokossa suoritetaan rata, jossa on luokan mukaisia kylttejä. Radalla saa kannustaa ja kehua koiraa koko suorituksen ajan ja se on jopa toivottavaa. Näin saadaan helposti koirakin nauttimaan tehtävistä, sillä iloinen ohjaaja tarkoittaa yleensä myös iloista koiraa. Lajissa on neljä luokkaa, ALOkas, AVOin, VOIttaja ja MEStari. Rally-toko on todella hyvää aktivointia koiralle (ja ihmiselle), sekä siinä huomaamatta paranee myös hallinta ja yhteistyö arjessa.

  

Miksi päätyä rallyn pariin
Tämä rentous ja iloisuuden tavoittelu sai minut aikoinaan kiinnostumaan rallystä. Kun aloitin lajin 2011 vanhimman koirani, Tedin kanssa, se oli vielä epävirallinen. Sääntöviidakko ei ollut kovin selkeä ja kisoissakin näkyi paljon vaihtelua. Tämä ei kuitenkaan haitannut, sillä meillä oli aina kivaa treeneissä ja rakkaus lajiin syntyi. Kävimme erilaisissa koulutuksissa ja jatkoimme harrastusta myös Englannissa asuessamme. Oli todella mielenkiintoista päästä tutustumaan myös täkäläiseen koulutuskulttuuriin ja rallyyn, jota siellä jo enemmän olikin harrastettu kuin Suomessa.

Rally-toko virallistui Suomessa toukokuussa 2014, jolloin myös harrastajia alkoi tulemaan enemmän. Virallisen lajin ollessa kyseessä, tietysti myös kilpailuvietti toisilla kasvaa. Rally on kuitenkin siitä hieno laji, että kisasi tai ei, kaikki pystyvät asettamaan tavoitteita ja treenailemaan samassa porukassa. Minulla on asiakkaita, jotka ovat harrastaneet vuosia, eivätkä haluakaan kisoihin ja sitten taas on asiakkaita, jotka kisaavat ja vieläpä hyvällä menestyksellä. Tämä ei kuitenkaan varsinaisesti näy ryhmissä, sillä pääasia taas kerran on, että kaikilla on kivaa.

Rally-tokokurssi suoritettu Southamptonissa 2012
Rally-tokoilua Italiassa

Oma kouluttajaurani rallyn parissa alkoi vuonna 2014, kun ystäväni Katja perusti oman koirakoulun ja pyysi minua kouluttamaan rallyä. Turun Murressa vietinkin sitten monta vuotta saaden todella arvokasta kokemusta lajikoulutuksesta ja edelleen jokunen niistä ihan ensimmäisen alkeiskurssini käyneistä harrastaa vakiryhmässäni 🙂 Paljon on kehitytty, niin laji kuin minäkin ohjaajana ja tänä päivänä rally on kyllä ehdottomasti se sydämeni asia. 2015 kouluttauduin rally-tokon koulutusohjaajaksi ja olinkin ensimmäinen ja pitkään myös ainoa pätevöity koulutusohjaaja Turun seudulla. Nykyään meitä onkin jo useampi, mikä on hyvä asia! Harrastajamäärät ovat suuret ja on hienoa, että asiantuntevaa koulutusta on tarjolla sitä haluaville.

Pyrin matkoillani ja muutenkin seuraamaan paljon rally-tokoa eri maissa. Viime vuonna pääsin seuraamaan pennunhakureissulla Italialaisten rallytreenejä. Oli hyvin mielenkiintoista nähdä, millaisia kylttejä siellä oli, sillä osa kylteistä vaihtelee maittain. Myös keväällä käydessäni IAABC:n konferenssissa Kaliforniassa, kävin Sacramentossa koiratapahtumassa, jossa oli näyttely, rally-toko ja tokokisat. Tämä oli todella mielenkiintoinen ja myöskin silmiä avaava kokemus! Meillä on todella tiukat säännöt ja kriteerit kaikessa koiraharrastuksessa ja taso on myös sen mukainen.

Rally-tokon kisarata USA:ssa

Rally-toko on kaikkien laji
Mikäli siis mietit yhteistä harrastusta koirasi kanssa, rally-toko on laji, jota voi suositella ihan kaikille! Se sopii nuoresta vanhaan ja kaiken rotuisille. Rallyssä menon ei tarvitse olla nopeaa ja näyttävää, vaan jokainen saa tehdä omalla tyylillään. Toisaalta taas, rallyssä pystyy asettamaan hyvinkin korkeat ja tiukat tavoitteet, mikäli niin haluaa. Ja plussana tietenkin se, että treeneistä lähtiessä on aina hyvä mieli ja huomaamatta koko arki helpottuu.

Pawsiteamilla saat siis asiantuntevaa ja pitkän kokemuksen omaavaa koulutusta! Jos rally-tokokärpänen iski, meillä pyörii alkeiskursseja melkein koko ajan ja vakiryhmiäkin on jo vähän joka viikonpäivälle. Tsekkaa tämänhetkinen tarjonta täältä! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *